Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT, anunţă miercuri Administraţia Prezidenţială.
Datele deţinute au relevat implicarea contului e TikTok „bogpr” utilizat de cetăţeanul român Bogdan Peşchir, în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platfomei de socializare.
Acesta, utilizând contul „bogpr” a realizat donaţii pe Tiktok de peste 1 milion de euro, se arată în documentul declasificat de la SRI, informează observatornews.ro.
Implicarea contului „bogpr”
După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române în dată de 28.11.2024.
Aceştia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” au menționat că acesta a efectuat plăti în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după dată încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok și ale legislației electorale române.
Aceştia au confirmat identitatrea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a făcut plăţi în valoare de 381.000 de dolari, in perioada 24.10-24.11.2024 către utilizatori ai unor conturi de Tiktok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, se mai arată în document.
Klaus Iohannis a desecretizat documentele CSAT
”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din data de 28 noiembrie 2024”, se arată în comunicat.
”Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul şedinţei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Autorităţii Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a întreprinde de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în şedinţa CSAT”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.