Comasarea alegerilor locale și parlamentare este un subiect de dispută între PSD și PNL, inclusiv din perspectiva calculelor electorale ale celor două partide.
Istoricul alegerilor din România de după 1989 arată că PSD a reușit să-și îmbunătățească, în general, scorul electoral în intervalul celor câteva luni care despart alegerile locale de cele parlamentare.
PNL vrea să comaseze cele două tururi de scrutin invocând faptul că în 2024 ar trebui să aibă loc cinci rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și, probabil, două tururi la alegerile prezidențiale, informează fanatik.ro.
De ce nu vrea PSD comasarea alegerilor
La nivel declarativ, controversele dintre PSD și PNL se poartă în termen juridici și economici. Liberalii au invocat în mai multe rânduri necesitatea unor economii la bugetul statului, precum și reducerea absenteismului, previzibil prin oboseala alegătorilor care ar fi chemați de cinci ori la urne într-un singur an. Încă din aprilie, PNL a format un grup de lucru care să prezinte soluțiile de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare.
„Conform Constituției, doar alegerile parlamentare au termen fix. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vigoare. Analiza pe care colegii din PNL cu pregătire în domeniul juridic au făcut-o este una care înlătură această temere pe care am auzit-o în spaţiu public, şi anume că posibilitatea de a comasa alegerile nu ar fi una reală din pricina aspectelor legate de neconstituţionalitate”,
afirma Alina Gorghiu.
În schimb, PSD invocă argumente de ordin juridic, inclusiv decizii ale Curții Constituționale prin care s-a statuat clar interdicția comasării alegerilor locale și generale, precum și normele europene care interzic organizarea simultană a alegerilor europarlamentare cu alt tip de scrutin.
PSD poate invoca, pe bună dreptate, Decizia 51/2012 a Curții Constituționale prin care a fost blocată precedenta tentativă de comasare de acest tip, cea a PDL din 2012.
Însă dincolo de argumentele juridice, istoria electorală arată că PSD tinde să-și majoreze scorul electoral între alegerile locale și cele parlamentare, în timp ce la partidele de dreapta tendința este inversă, fiind situații în care au câștigat scrutinul pentru administrația locală, dar s-au clasat pe locul 2 la cel pentru Parlament.
Trei scenarii bombă pentru comasarea alegerilor
- Scenariu 1: Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Acestea ar putea avea loc anul viitor;
- Scenariu 2: Comasarea alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor;
- Scenariu 3: Comasarea alegerilor locale, parlamentare și primul tur al prezidențialelor.
Prin urmare, românii vor avea de pus ștampila pe șase buletine de vot.