Vladimir Putin amenință din nou Occidentul. El a avertizat că NATO riscă un război direct cu Federația Rusă dacă va permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva Moscovei, scrie Newsweek.
Liderul de la Kremlin a subliniat că trupele ucrainene nu pot folosi astfel de arme pentru că Ucraina nu are tehnologia necesară.
Pe de altă parte, liderul de la Kiev Volodimir Zelenski le cere în continuarea aliaţilor săi permisiunea de a utiliza arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei, motivând că astfel Moscova ar fi motivată să caute pacea.
Vladimir Putin: Sper că Occidentul ”a auzit” avertismentul meu
Liderul de la Kremlin a declarat într-un interviu pentru jurnalistul rus Pavel Zarubin că speră că țările occidentale i-au auzit declarațiile cu privire la armele lor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei.
„Nu mi-au spus nimic despre asta, dar sper că au auzit. Pentru că, desigur, va trebui să luăm unele decizii și pentru noi înșine”, a declarat Putin.
Ucraina, în ciuda solicitărilor repetate de la Kiev, nu are voie să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul Rusiei. Are voie să folosească arme cu rază scurtă de acțiune pentru a evita amenințările imediate la granița sa, dar folosește drone cu rază lungă de acțiune pentru a lansa lovituri asupra bazelor aeriene ale Moscovei, depozitelor de muniție și rafinăriilor de petrol aflate pe teritoriu rusesc.
SUA au donat Ucrainei sistemul de rachete ATACMS
SUA au donat Ucrainei sistemul de rachete ATACMS, în timp ce Regatul Unit și Franța au trimis rachete de croazieră anglo-franceză Storm Shadow. Germania, unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, a refuzat să ofere rachetele sale Taurus, similare în mare parte cu Storm Shadow.
Oficialii occidentali au semnalat luna trecută că această interdicție ar putea fi ridicată, dar nu a fost încă făcut un anunț public.
Este „prea devreme” să vorbim despre opțiunile care ar fi pe masă, a spus Putin. „Dar, desigur, armata noastră se gândește la asta și va oferi diverse opțiuni de răspuns”.
Putin a declarat la mijlocul lunii septembrie că, dacă națiunile occidentale permit Ucrainei să folosească aceste arme pentru a lovi Rusia, „va însemna implicarea directă” în conflict.
„Va însemna că statele NATO, Statele Unite și țările europene sunt părți în războiul din Ucraina. Va însemna implicarea lor directă în conflict și va schimba în mod clar însăși esența, însăși natura conflictului în mod dramatic. Va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia”, a spus Putin.
Putin a spus atunci că Moscova va „lua deciziile adecvate ca răspuns la amenințări”.
NATO a comunicat în mod repetat că alianța nu este în război cu Moscova și nici „parte în războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei”.
„Nu căutăm o confruntare cu Rusia”, a subliniat constant Alianța.
Liderul de la Kremlin a spus că Ucraina nu va fi capabilă să opereze sisteme cu rază lungă de acțiune dacă nu va avea susținere de la aliații săi.