Ashraf Ghani a apărut în Emiratele Arabe Unite, dar insistă că vrea să revină pentru a-și relua „eforturile pentru justiție„.
Președintele destituit din Afganistan, Ashraf Ghani, și-a explicat decizia de a părăsi țara în timp ce talibanii au preluat puterea, spunând că viața lui era în pericol iminent, dar că este în discuții pentru a se întoarce.
Acesta a apărut în Emiratele Arabe Unite după zile de speculații cu privire la locul în care se afla, Ghani a spus într-un videoclip postat pe Facebook, miercuri seară, că a fugit pentru a evita haosul în timp ce luptătorii talibani au preluat orașul Kabul în weekend și au răsturnat guvernul.
„A trebuit să părăsesc Afganistanul pentru a preveni vărsarea de sânge, pentru a mă asigura că este prevenit un dezastru uriaș. Sunt în consultare cu alții pentru a mă întoarce, astfel încât să-mi pot continua eforturile pentru justiție”.
a spus Ashraf Ghani, potrivit unei traduceri furnizate de Al Jazeera.
Ashraf Ghani, criticat de membrii guvernului
Președintele destituit a fost criticat de membrii guvernului său, care l-au acuzat de trădare și că a permis talibanilor să preia Afganistanul în urma retragerii trupelor americane.
Ghani a fost, de asemenea, acuzat că ar fi fugit cu un elicopter plin cu bani. Acesta a numit acuzațiile „minciuni nefondate” și a spus că a plecat cu un singur schimb de haine. Emiratele Arabe Unite au declarat că l-au preluat pe fostul președinte al Afgnistanului din motive umanitare.
Talibanii își înființează propriul guvern
Talibanii, care și-au asumat controlul asupra țării după o ofensivă fulgerătoare săptămâna trecută, se pregătesc să își înființeze propriul guvern. Grupul militant islamist a încercat să arate un ton mai moderat de la revenirea la putere, susținând că foștilor soldați afgani și lucrători guvernamentali li se va acorda amnistie și că vor proteja drepturile femeilor „în limitele legii islamice”.
Talibanii au guvernat din 1996 până în 2001 și au impus o interpretare extremă a Islamului din care au dispărut drepturile femeilor și folosea pedepse brutale, cum ar fi execuțiile publice, pentru a face față presupuselor infracțiuni.
Grupul este în discuții cu politicieni precum Hamid Karzai, fostul președinte, pe fondul speculațiilor că el și alți lideri non-talibani ar putea participa la noua administrație.
Rezistența talibanilor
Cu toate acestea, unii lideri politici și militanți s-au angajat să reziste talibanilor. Amrullah Saleh, fostul vicepreședinte al lui Ghani, a declarat că este președintele interimar și s-a întâlnit săptămâna aceasta cu Ahmad Massoud, fiul unui anti-taliban asasinat de Al-Qaeda în 2001.
Massoud a spus că încearcă să adune luptători de rezistență în Panjshir, o provincie muntoasă care a fost mult timp o bază pentru luptătorii de gherilă.
Observatorii sunt sceptici cu privire la eforturile talibanilor de a prezenta un ton moderat, argumentând că se așteaptă ca militanții să continue să folosească violența pentru a-și consolida puterea.
Miercuri, cel puțin trei persoane au fost ucise în timp ce talibanii au declanșat mai multe proteste în estul Afganistanului, folosind focuri de armă pentru a dispersa mulțimile care s-au adunat în prima manifestare împotriva conducerii Afganistanului de către talibani.
Ashraf Ghani a spus că a fost avertizat că va pâți aceeași soartă ca Mohammad Najibullah, fost președinte care a fost ucis de talibani când au condus Kabul în 1996. Corpul său mutilat a fost plimbat pe străzi.
„Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani în Afganistan urma să aibă loc din nou”, a spus Ghani.
a spus Ashraf Ghani, pre;edinte al Afganistanului până la revenirea talibanilor la putere.