Șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, vine cu vești bune pentru milioanele de pensionari din România: se anunță noi majorări de venituri. Data când se aplică.
După marea recalculare aplicabilă de la 1 septembrie, milioanele de pensionari din România primesc noi vești bune de la autorități: se anunță noi majorări de pensii. Data de la care intră în vigoare măsura.
Daniel Baciu: noi majorări de pensii în România
Conform noii Legi a pensiilor care a fost adoptată la finalul anului 2023, dar care se aplică în prezent, majoritatea pensionarilor din România au veniturile majorate de la 1 septembrie 2024.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări că peste 82% din pensii au fost majorate ca urmare a recalculării. Prin urmare, de la valoarea de 2.250 lei, în iulie, pensia media va crește cu aproximativ 600 de lei.
Veștile bune pentru milioanele de pensionari din România nu se opresc aici. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat noi majorări de venituri pentru seniorii României.
Această nouă creștere de pensii va avea loc din 1 ianuarie 2025. În prima zi a anului viitor, pensiile din România cresc după o formulă clară de calcul, spune oficialul CNPP.
”Toate majorările de pensii se vor face din 1 ianuarie pe baza unor indicatori clari, cu rata inflației, la care se adaugă și 50% din salariul mediu. Cea mai mare problemă pe care noi o aveam în sistemul public, că erau pensii în plată când legea prevedea stagii de cotizare diferite. La contributivitate egală vrem să avem pensii egale în plată”
„Este cea mai amplă reformă pe care statul român a făcut-o în ultimii 50 de ani. Lucrăm de trei ani de zile pentru recalculare. Am fost capacitați la maxim”, a spus Baciu la postul România TV.
Daniel Baciu: ”Nicio pensie nu va fi înghețată”
În ultimele zile, în spațiul public au apărut temeri privind posibilitatea ca unele pensii să fie înghețate. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a dat asigurări că nicio pensie din România nu va fi ”înghețată”.
El a explicat că există un mecanism prevăzut în noua lege a pensiilor ce prevede indexarea cu rata inflației.
Veste bună pentru românii care consideră că li s-a recalculat greșit pensia
Românii care consideră că li s-a recalculat greșit pensia primesc o veste excelentă. Ce trebuie să facă pentru remedierea situației.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, oferă o veste foarte bună pentru românii care consideră că li s-a recalculat greșit pensia. Ce pot face aceștia pentru a încerca să remedieze situația.
De vineri, 16 august 2024, milioanele de pensionarii din România au început să primească deciziile de recalculare a indemnizațiilor. Seniorii țării urmează să vadă dacă au primit sumele corecte după recalculare.
Încă de la mijlocul săptămânii trecute, ministrul Muncii a spus că circa 82% dintre pensii au fost majorate în urma recalculării. Nicio pensie nu va scădea, spune legea, potrivit fanatik.ro.
În schimb, mai rămân în jur de 800.000 de pensionari care nu primesc majorare. Prezentă luni, 19 august, la o emisiune de televiziune, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat ce pot face pensionarii care fie au pensia calculată greșit, fie au nelămuriri sau pur şi simplu vor clarificări suplimentare cu privire la recalcularea pensiilor.
Ministrul spune că, de îndată ce primește decizia de recalculare, mingea este în terenul pensionarului. Cei nemulțumiți au la îndemână sediul caselor de pensii din țară.
Pensionarul care consideră că i s-a recalculat greșit pensia poate solicita revizuirea deciziei
Odată ajuns la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensionarul care consideră că i s-a recalculat greșit pensia poate solicita revizuirea deciziei de recalculare.
”Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor. În cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă”
„După ce este făcută acestă procedură art. 94 din lege prevede că şi noi din oficiu să venim cu decizie de revizuire, dar şi la solicitarea pensionarului. Prin urmare pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare. Dar opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect”, a mai spus ministrul Muncii.