Noi scumpiri înainte de Crăciun. Carnea de porc se numără printre produsele ale căror prețuri s-au majorat semnificativ.
Românii spun că produsele tradiționale pentru meniul de sărbători au ajuns la prețuri care nu sunt pentru toate buzunarele.
Noi scumpiri înainte de Crăciun. Cât costă carnea de porc
Mai sunt zece zile până la Crăciun, iar românii își fac lista de cumpărături pentru cele necesare. Ba chiar, unii au achiziționat deja produsele tradiționale pentru masa de Crăciun.
Însă, mulți dintre ei spun că prețurile au crescut semnificativ în marile magazine din țară, iar în următoarele zile costurile ar putea fi și mai mari. Potrivit INS, prețurile s-au majorat cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Printre produsele căutate de clienții supermarketurilor se numără carnea de porc, cozonacul, legumele, ouăle sau făina. Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc în această perioadă?
În cele mai multe lanțuri de magazine, pulpa și spata de porc a ajuns la 20 lei kilogramul. Ceafa este și mai scumpă, depășind 32 de lei pentru un kilogram.
„Toate s-au scumpit, nu numai carnea”
Cumpărătorii au constatat că prețurile au fost majorate recent.
„A fost 16 lei, 18 lei. De acum încolo, nu mai știu cum o să fie. Că de acum încolo se scumpesc. Știți că de Crăciun cresc prețurile întotdeauna. De sărbători s-au scumpit toate, nu numai carnea. Toate s-au scumpit, nu numai carnea”, a declarat un bărbat.
Alți români preferă să crească porci în propriile gospodării.
În acest fel evită cheltuielile mari dinaintea sărbătorilor de iarnă.
„Cine are bani ia, cine nu, se uită. Eu deja mi-am luat de la țară. De la țară mi-am luat de la părinți și nu m-a costat nimic”, mai spune o clientă.
Conform Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a crescut la 5,11 la sută, în noiembrie 2024. Produsele alimentare s-au scumpit cu 5,11%m, iar cele nealimentare cu 5,15%.