Salariul minim conform directivelor europene se va schimba și mecanismul urmează să fie finalizat în cursul acestui an, spune ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu.
În timpul unei vizite de lucru în Sibiu, ea a avut mai multe discuții cu angajații instituțiilor relevante din domeniul muncii și s-a întâlnit cu angajatorii din zonă, notează fanatik.ro.
Simona Bucura-Oprescu explică modul în care va fi implementat salariul minim european
În dialogul cu angajatorii, au fost abordate subiecte precum deficitul de forță de muncă, necesitatea formării profesionale, în special a celei cu nivel de pregătire scăzut, și adaptarea competențelor la cerințele pieței muncii globale.
Angajatorii s-au arătat interesați de modalitatea de stabilire a salariului minim brut pe țară în conformitate cu Directiva Europeană nr. 2041/2022, pe care România urmează să o implementeze.
Ministrul a subliniat că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei conform discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit, iar în paralel se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu legislația europeană.
„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu”
„Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”,
a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Noi programe pentru forța de muncă
În plus, ministrul a evidențiat că piața muncii este o prioritate și că vor fi lansate noi programe pentru stimularea ocupării forței de muncă, inclusiv prin vouchere pentru creșterea competențelor în domenii precum digitalizarea, limbi străine și sustenabilitate.
Va fi continuată finanțarea programelor pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, cu scopul de a atrage înapoi în țară și persoanele cu abilități și competențe ridicate.