Sunt schimbări majore după alegerile locale şi europarlamentare. Salariul minim urmează să crească oficial, de la data de 1 iulie. Vorbim despre o majorare de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut, care va veni însoţită de scutirea de taxe pentru o parte din sumă.
De asemenea, de la 1 septembrie aproximativ trei milioane de pensionari vor primi bani mai mulți după recalculare, potrivit antena3 CNN
Peste un milion de români vor avea salarii mai mari
Aproximativ 700.000 de români sunt remunerați, în acest moment, cu salariul minim pe economie, adică aproximativ 15% dintre angajații din România. De la 1 iulie, aceștia vor primi bani mai mulți, pentru că salariul minim brut pe economie va crește de la 3300 la 3700 de lei, adică 400 de lei în plus, brut.
De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia, însă, 1.871.266 de salariați.
„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România”
„De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”,
spunea premierul în urmă cu câteva zile.
Punctul de amendă nu se va majora
De fiecare dată când se majorează salariile, se majorează și punctul de amendă. În prezent, acesta este de 165 de lei și ar fi trebuit să crească până la 185 de lei, însă acest lucru nu se va întâmpla, pentru că autoritățile au decis plafonarea, după cum anunța premierul Marcel Cioacu.
Peste trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari
Pe de altă parte, nu doar cei cu salariul minim pe economie vor primi mai mulți bani de luna următoare, ci și pensionarii, în cazul cărora veniturile vor crește de la 1 septembrie.
Procesul de recalculare este aproape finalizat, urmând ca deciziile să fie tipărite și trimise către toți pensionarii români.
”Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare”
„Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari. Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”,
a explicat Daniel Baciu la Antena 3 CNN.
Ce pensie vor primi românii cu o vechime de 40 de ani
Potrivit șefului CNPP, creșterea va fi uriașă. Mai puțin de trei luni mai sunt până ce pensionarii vor avea venituri mai mari. Procesul de recalculare a pensiilor este aproape finalizat, urmând ca deciziile de recalculare să fie tipărite și trimite beneficiarilor.
Aproximativ trei milioane de pensionari vor primi bani mai mulți. Pe de altă parte, există și seniori ale căror pensii nu vor fi majorate.
Este vorba despre ”cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a precizat Daniel Baciu.
Pe de altă parte, sunt foarte mulți pensionari care vor primi creșteri considerabile odată cu recalcularea. De exemplu, cei care au peste 40 de ani vechime.
„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”,
a mai declarat oficialul pentru Antena 3 CNN.
Iar majorarea se datorează, în special, punctelor de stabilitate nou introduse în lege.
”Punctele de stabilitate vor aduce un plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față”,
a spus șeful CNPP.
Ce sunt punctele de stabilitate
Printre principalele modificări aduse de noua lege a pensiilor este introducerea punctelor de stabilitate, care reprezintă puncte bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.
”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat”
„Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”,
a explicat Simona Bucura Oprescu.
Începe tipărirea deciziilor
Potrivit lui Daniel Baciu, luna aceasta începe tipărirea deciziilor și ulterior distribuirea acestora.
„Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”,
a explicat șeful Casei de Pensii.