Vin vremuri grele pentru români. După alegerile prezidențiale din acest an, Guvernul se pregătește să aplice noi măsuri dure de a reduce cheltuielile statului, ceea ce ar duce la majorarea taxelor, a impozitelor și concedieri masive în rândul angajaților de la stat, scrie observatornews.ro.
Guvernul României pregătește o serie de măsuri economice dure pentru reducerea deficitului bugetar. Sunt așteptate măsuri economice extrem de dure, asta după ce toate reformele au fost amânate în anul electoral. Care sunt, de fapt, măsurile ținute la sertar?
După alegeri, potopul taxelor pentru români
După alegerile prezidențiale din luna mai, Guvernul României va fi obligat să ia măsuri dure pentru a redresa deficitul bugetar. Potrivit Comisiei Europene, România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de peste 9% din produsul intern brut.
Imediat după alegerile prezidenţiale din luna mai, Guvernul nu va mai putea amâna implementarea unor decizii economice drastice, menite să corecteze dezechilibrele bugetare.
În acest context, se conturează două scenarii posibile: un guvern remaniat sau formarea unui guvern complet nou, de la premier până la miniștri. Se discută şi formarea unei noi coaliții, mai largi, cu o majoritate mai stabilă în Parlament, astfel încât noul Guvern să își poată asuma măsurile economice care urmează.
Majorarea taxelor și impozitelor, creșterea TVA cu cel puțin 2%
Printre măsurile economice analizate de Guvern se numără majorarea taxelor și impozitelor, creșterea TVA cu cel puțin 2 puncte procentuale, reduceri drastice ale cheltuielilor bugetare, reduceri masive de personal în administrația publică, atât centrală, cât și locală.
În cel mai grav scenariu, nu este exclus ca România să solicite asistență financiară de la FMI, dacă nu vor fi găsite alte soluții pentru a reduce deficitul bugetar cu cel puțin 2% din PIB.