Guvernul vrea să reducă taxarea pe muncă. Românii nu vor păstra mai mulți bani în buzunar pe care să îi folosească cum vor, ci vor primi deduceri fiscale.
Aceste deduceri se vor aplica impozitului pe venit de 10%. Prin urmare, angajații vor putea recupera din impozit cheltuieli pentru meditații, taxe pentru creșă, grădiniță sau afterschool, servicii medicale și cursuri de perfecționare, potrivit Antena 3 CNN.
În momentul de față, impozitul pe venit este stabilit la 10%. Guvernul nu poate elimina impozitarea salariului minim, dar ar putea oferi deduceri fiscale de câteva procente.
De exemplu, o deducere de 10% din impozitul pe venit ar permite unui număr de 1,4 milioane de angajați să deducă doar 176 de lei anual, echivalentul unei singure ședințe de meditație pe an.
Cum s-ar putea aplica deducerile
O deducere de 50% din impozitul pe venit ar însemna 876 de lei anual, aproximativ jumătate din costul unei luni de afterschool, mai arată sursa citată.
Dacă aceleași deduceri s-ar aplica la salariul mediu, o deducere de 10% ar oferi unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie 600 de lei pe an.
Iar o reducere de 50% ar aduce unui angajat 3000 de lei anual, echivalentul a două luni de afterschool sau jumătate din costul unei operații de apendicită la un spital privat.
Când ar putea fi introdusă măsura
Prima opțiune propusă este adoptarea impozitului progresiv, dar aceasta este respinsă de liberali din cadrul coaliției de guvernare, care preferă impozitul unic pe venit.
O altă soluție discutată este impozitul pe venitul global, cunoscut și sub denumirea de impozit pe gospodărie.
În momentul de față, aproximativ 1,5 milioane de angajați din România câștigă salariul minim pe economie, care este de 3.300 de lei brut, echivalentul a aproximativ 2.080 de lei net (bani în mână, n.red.).
Cel mai devreme termen pentru implementarea unei reduceri de taxe este prevăzut să fie în toamna anului viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare.