Plata impozitelor și contribuțiilor sociale. ANAF propune o serie de schimbări importante în declarația unică 2025.
Potrivit Codului Fiscal, declarația unică (formularul 212) pentru venituri din activități independente, investiții, proprietate intelectuală, chirii, criptomonede sau alte surse, trebuie depusă până la data de 25 mai 2025.
Schimbări propuse de ANAF în declarația unică
Formularul 212 este important pentru modul în care vor fi calculate contribuțiile sociale, în funcție de declararea veniturilor realizate. ANAF a anunțat, prin ordinul 7.015/2024, publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul anului trecut, schimbări importante pentru depunerea declarației unice pentru 2025.
În primul rând formularul nu va mai include obligativitatea contribuabililor de a declara venituri estimate pe durata anului fiscal. Începând cu acest an, ei vor declara doar veniturile efective care au fost realizate, cu termen de depunere la data de 25 mai.
Contribuabilii nu vor mai fi obligați să declare veniturile estimate pe parcursul anului fiscal. Astfel, începând din 2025, aceștia vor declara doar veniturile efective realizate, termenul de depunere fiind stabilit pentru 25 mai 2026.
Odată cu creșterea salariului minim brut pe economie, la 4.050 lei, acest aspect va influența și calcularea contribuțiilor sociale. Contribuția la sistemul național de pensii (CAS) va fi de 25%.
Contribuția la sistemul asigurărilor de sănătate (CASS) va fi de 10%. Calculul pentru CASS se va face pe o baază care nu poate depăși 60 de salari minime brute iar plafonul maxim este de 24.300 de lei pe an.
Regula „cinci contracte”, eliminată
În cazul veniturilor realizate din chirii, formularul 212 elimină regula „cinci contracte” astfel că veniturile rezultate din mai mult de cinci contracte de închiriere nu vor mai fi considerate ca venituri rezultate din activități independente.
Formularul include deducerea unei cote tixe de 20% din venitul brut, eliminând determinarea venitului net în sistem real.
ANAF mai propune și o altă modificare prin care se elimină deductibilitatea prețului achiziției de aparate electronice fiscale de marcat.
Va fi limitată direcționarea a 3,5% a impozitului pe an (pentru venituri din salarii) către unități de cult sau entități non-profit.
Decalarația unică pe 2025 se va depune exclusiv online, prin serviciul „Spațiul Privat Virtual” aflat pe portalul ANAF. Sau prin serviciul „Depunere declarații”, pe stite-ul www.e-guvernare.ro.
Schimbările reflectă eforturile pentru digitalizare și simplificare a procedurilor în administrație, prevederi incluse în Legea 227/2015.