Doar o lună a mai rămas până când milioane de români vor primi bani în plus. Vorbim desigur despre majorările şi indexările pregătite de Guvern de la 1 ianuarie 2025.
Concret, 1,8 milioane de angajaţi care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, vor avea o creştere timidă a venitului net după ce brutul va creşte de la 3.700 la 4.050 de lei.
Cu cât cresc pensiile și alocațiile de la 1 ianuarie 2025
Tot de la începutul anului viitor şi pensionarii vor primi indexarea cu rata inflaţiei. Valoarea punctului de referinţă, un element esenţial în calcularea pensiilor, va fi majorată de la 81 de lei, la 91 de lei.
În plus, pensionarii care beneficiază de pensia minimă garantată vor avea o majorare de peste 10%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 lei.
Şi, nu în ultimul rând, vorbim şi despre alocaţiile de stat care vor creşte şi ele. Vedem aici, pentru copiii sub 2 ani sau cu dizabilităţi, alcoaţia va creşte de la 719 lei la 794 de lei, iar pentru copiii de peste doi ani, de la 292 lei la 323 de lei.
Instanța a decis majorarea pensiilor
Sunt vești bune pentru pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă. Aceștia au obținut în instanță schimbarea formulei de recalculare și urmează să înceseze mai mulți bani la pensie.
În urma recalculării, pensionarii cu pensii mici și grupe de muncă au dat Casa de Pensii în judecată. Aceștia au contestat, în instanță, formula de recalculare care nu oferă nicio indexare sau bonus pensionarilor cu grupe de muncă sau celor care au lucrat în condiții speciale.
Vești bune pentru pensionari
Un prim pensionar din Vâlcea a câștigat deja în instanță majorarea pensiei, iar formula de recalculare din legea pensiilor va fi dezbătută de CCR.
CCR ar putea declara neconstituțională această formulă de calcul, potrivit newsweek.ro.
Conform articolului 144(1), la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154.
Articolul 154 se referă la Mica Recalculare, astfel că și aceasta va fi analizată de CCR dacă este sau nu constituțională.
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 se atribuie un număr total de puncte determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată la valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84.
(2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la alin. (1) se recalculează din oficiu, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
CCR urmează să analizeze dacă formula de recalculare din legea pensiilor este sau nu constituțională
Curtea Constituțională a României ar putea decide că toată această formulă de calcul este neconstituțională sau doar o parte a ei. În acest caz, formula trebuie modificată în Parlament pentru a deveni constituțională.
Formula de calcul ar putea suferi modificări și în Parlament, astfel încât să aducă mai mulți bani pensionarilor care consideră că au fost defavorizați de noua lege a pensiilor.