În pofida declarațiilor guvernanților, urmează o toamnă a scumpirilor. Ministrul Finanţelor vrea să crească, de la 1 septembrie, accizele pentru tutun şi alcool, informează impact.ro.
Tot de la aceeași dată, am putea fi nevoiţi să scoatem mai mulţi bani din buzunar şi pentru ieşirile în oraş sau pentru vacanţe. În timp ce salariile românilor rămân unele mizere, principala grijă a statului este să colecteze bani prin orice mijloace.
Ce scumpiri se anunță de la 1 septembrie
Viciile românilor vor fi taxate la ”sânge”, în această categorie intrând și sucurile cu zahăr și taxa de licențiere a jocurilor de noroc. TVA-ul din industria HORECA va crește de la 9 la 19%.
„De la 1 septembrie s-ar putea mări accizele la tutun şi alcool. La fel şi taxa de licenţiere a jocurilor de noroc. Şi băuturile non-alcoolice care conţin zahăr ar putea costa mai mult, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin”
spun surse politice
Tot din toamnă am putea să plătim mai mult pe vacanţe sau mese la restaurant. Şi asta pentru că TVA-ul din industria HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%. De exemplu, pe o masă la restaurant care costă azi 109 lei am putea plăti din toamnă 119 lei.
În cazul unei nopţi de cazare pe litoral – de 420 de lei – aceasta ar putea posta 476 de lei.
Viitorul nu sună bine nici pentru anul 2024
Viitorul nu sună bine nici pentru anul 2024. Acesta ar putea să vină cu un impozit pe dividende mai mare. Din toamnă, angajaţii din agricultură şi construcţii ar putea fi obligaţi să plătească contribuţia la sănătate de 10%.
Asta însemnă că ar putea avea venituri mai mici cu între 300 şi 400 de lei, spun economiştii. Toate aceste măsuri fiscal-bugetare sunt discutate în acest moment la nivelul Ministerului de Finanţe, sunt analizate în coaliţia de guvernare, iar acest plan de măsuri ar trebui să fie gata până la data de 1 septembrie a.c.
Scumpiri uriașe la alimentele de bază
Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază, chiar mai mari comparativ cu Statele Unite, potrivit unei analize New York Times. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale.
Dacă ne uităm la alimentele care s-au scumpit cel mai mult la noi în țară, zahărul este pe primul loc, cu aproape 60 de procente. Potrivit INS, untul, cartofii, ouăle, laptele și pâinea urmează în topul scumpirilor.