Peste 4 milioane de pensionari din România au primit majorări importante la pensie, iar acest lucru continuă și în lunile următoare. Majorările, cuprinse între un leu și 4.000 de lei, au fost aplicate aproape tuturor pensiilor. În medie, creșterile au fost de circa 620 de lei.
Bani în plus la pensie pentru români
Pe lângă majorarea de la 1 septembrie, dar și cea de la 1 octombrie, referitoare la pragul de la care se impozitează pensiile, mai urmează o a treia mărire, respectiv cea de la 1 ianuarie 2025, când toate pensiile se vor indexa cu rata inflației.
Calculul pe baza căruia fiecare pensie se va majora este simplu, respectiv Procentul de indexare al pensiei = Procentul inflației pe 2023 + 50% din creșterea salariului mediu brut garantat în România.
Mai exact, este vorba despre 10% din inflația anului 2023 + 2% cât este mărirea venitului mediu brut.
Fiecare pensie va fi mărită cu 12%. Dacă pornim calculul de la o pensie de 1.281 de lei, cât este indemnizația socială, vom avea drept rezultat, după adăugarea celor 12%, suma de 1.434 de lei, adică pensia pe care o vor încasa românii de la 1 ianuarie 2025, informează fanatik.ro.
În cazul unei pensii care acum este 1.500 de lei, după indexarea cu rata inflației, aceasta se va majora cu 180 de lei.
Astfel, pensia finală încasată din ianuarie 2025 va fi de 1.680 de lei.
Cu cât se majorează pensiile
Exemplele continuă cu o pensie de 2.000 de lei, care va fi majorată cu 240 în urma indexării cu rata inflației. Pensia încasată va fi, așadar, de 2.240 de lei.
Cu cât pensiile inițiale sunt mai mari, cu atât și suma primită după indexare va fi mai mare. Astfel, la o pensie de 3.000 de lei, creșterea pe baza ratei inflației va fi de 360 de lei. Suma de încasat va fi 3.360.
În cazul celor cu o pensie de 6.000 de lei, vorbind despre 100.000 de români, aceștia vor primi de la 1 ianuarie suma de 720 de lei. Deci suma finală va fi 6.720.
Desigur că orice veste bună trebuie să aibă și o parte negativă. Pentru unii pensionari, creșterea pragului de impozitare a pensiilor le-a adus bani în plus la pensie, dar pentru cei cu pensii mai mari de 3.000 de lei, nu este un lucru prea bun.
Mai exact, la o pensie de 4.000 de lei, impozitul va fi de 100 de lei, iar la una de 5.000, impozitul va fi 200 de lei din pensie.
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna noiembrie
Milioane de români din toată ţară şi chiar din străinătate aşteaptă cu nerăbdare, deja, să încaseze pensia aferentă lunii noiembrie 2024.
Milioane de pensionari îşi fac, deja, calcule pentru luna noiembrie şi pentru modul în care urmează să-şi drămuiască pensia aferentă lunii respective.
În ultimii ani, pensionarii din România s-au împărţit în două mari categorii. Cei mai mulţi dintre pensionari au ales să primească pensia direct pe card, dar încă mai există şi mulţi pensionari care au optat să îşi primească banii tot prin intermediul Poştei Române.
Din această cauză, pensionarii ajung să primească pensiile în două etape. Cei care încă apelează la serviciile Poştei Române primesc pensia în prima parte a lunii, în timp ce pensionarii care primesc pensia pe card încasează banii spre mijlocul lunii.
Astfel că, în luna noiembrie, pensionarii care primesc pensia prin intermediul Poştei Române ar urma să încaseze banii undeva în intervalul 2-10 noiembrie.
Câţi pensionari sunt în România
Ultimele cifre oficiale arată că în România există circa 4,8 milioane de pensionari. Numărul de pensionari a scăzut în ultima perioadă, cu câteva mii.
Deşi autorităţile au încercat să facă în aşa fel încât tot mai mulţi pensionari să-şi primească pensia direct pe card, există încă un echilibru straşnic între pensionarii care primesc pensia pe card şi cei care primesc pensia prin intermediul Poştei Române.
Există informaţii care arată că mulţi pensionari se tem să primească pensia pe card, pentru că nu ştiu să folosească un card sau pentru că ar putea fi atacaţi în momentul în care îşi doresc să scoată bani de pe cardul respectiv. Mai mult, cifrele arată că cei mai mulţi pensionari care primesc pensia prin intermediul Poştei Române provin din mediul rural.