Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat o schimbare majoră în școlile din țară: în sălile de clasă se vor putea monta camere audio-video fără acordul părinților și profesorilor.
Într-o conferință de presă susținută luni, 25 martie, ministrul educației a anunțat o schimbare majoră în școlile din România: camere audio-video în sălile de clasă, fără acordul părinților și profesorilor.
Anunţul ministrului Educaţiei, Ligia Deca
Numai în 2023, în școlile din România au existat peste 5.000 de cazuri de violență. Luni, ministrul Ligia Deca a vorbit despre o serie de măsuri care ar trebui să prevină aceste fapte în școli.
O astfel de măsură menită să garanteze siguranța în unitățile de învățământ este apariția sistemului ”Big Brother” în sălile de curs. Mai exact, ministrul educației a declarat că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă.
Această măsură poate fi impusă fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor:
”Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar”,
a spus Ligia Deca, conform edupedu.ro.
Oficialul Guvernului a ținut să sublinieze faptul că înregistrările obținute de camerele instalate în școli nu vor putea fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice.
Specialiștii în Educație critică măsura
Decizia anunțată luni de ministrul educației, care se va lua printr-o Ordonanță de Urgență, a iscat deja destul de multe controverse. Specialiștii din Educație spun că va crește numărul de dosare penale, dar problema violenței nu se va rezolva.
”Asta mai lipsea: să-i spele pe creier exact ca în Ferma animalelor de Orwell. Exact așa va fi toată povestea asta. În secunda doi, școala nu va mai conta, va conta ce se vede pe cameră. Nu va mai conta ce învață copiii aceia ci cine pe cine suspectează, cine pe cine surprinde, cine pe cine vede, cine pe cine se dă în gât”
„Or să se ia de păr unii cu alții, or să se dea în gât și o să crească exponențial numărul de reclamații și dosare penale. Pentru că nu așa se rezolva problema”,
spune expertul în politici de Educație Marian Staș, pentru Adevărul.
Noi reguli pentru acordarea burselor școlare
Evaluarea Națională a elevilor din clasa a a VIII-a și Bacalaureatul nu se modifică anul acesta, rămân în forma cunoscută. Precizările vin de la ministrul Educației în prima conferință susținută de la începerea mandatului în Guvernul Ciolacu. Ligia Deca a prezentat câteva măsuri în urma recentelor simulări pentru examenele naționale.
Bursă de merit vor primi doar elevii cu medii peste 9,50 și cei cu premii la Olimpiade Județene. Se introduce o nouă bursă, cea de reziliență pentru cei care au note mai mici.
Bursele de merit și reziliență cumulate se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase.
„Ordonanța despre care vorbim azi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă: bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. Este, practic, o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor”,
a mai spus Ligia Deca.
Prin aceste măsuri, care se vor aplica din următorul an școlar – cuprinse într-o ordonanță de urgență – Legile Educației ar urma să fie modificate pentru a treia oară de la adoptare încoace, adică în ultimele 8 luni.