„Sala de detenție” – o măsură fără norme de aplicare, pe care şcolile şi profesorii o pot respecta aşa cum cred. Ministerul Educaţiei a lăsat la voia întâmplării controversatele camere educaţionale, destinate elevilor care deranjează orele.
După criticile apărute în spaţiul public, Ligia Deca a ţinut să sublineze că ministerul doar a recomandat, nu a impus înfiinţarea acestor încăperi.
„Sala de detenție” din școli, lăsată la voia întâmplării
Cum era de aşteptat, în lipsa unor reguli clare, dar şi în faţa neajunsurilor din şcoli, multe unităţi de învăţământ nu au deocamdată astfel de camere.
Fără să ţină cont de neajunsurile din sistemul de învăţământ, Ministerul Educaţiei a decis ca, din acest an şcolar, să se poată înfiinţa camere educaţionale.
Noua regulă prevede că profesorul poate trimite elevul în această încăpere dacă manifestă comportamente care aduc prejudicii activăţii de predare, învăţare sau evaluare.
Nu sunt însă definite aceste comportamente, astfel că fiecare cadru didactic decide ce înţelege prin această sintagmă.
Părinţii se tem că unii dascăli pot folosi măsura pentru fapte minore, precum băutul apei sau mersul la toaletă în timpul orei.
Elevii vizaţi de noua măsură trebuie să aibă parte de consiliere
Specialiştii atrag atenţia că elevii vizaţi de noua măsură trebuie să aibă parte de consiliere, însă în multe şcoli nu există suficienţi consilieri.
În ciuda criticilor, Ligia Deca şi-a exprimat convingerea că unităţile de învăţământ vor găsi singure cele mai potrivite formule pentru aplicarea noii măsuri, despre care ţine să precizeze că nu e obligatorie.
În acest context, unii directori iau în calcul înfiinţarea camerei educaţionale doar când vor avea suficienţi specialişti şi condiţii optime pentru elevi.
Aşadar, şcolile sunt nevoite să se descurce cum pot, iar profesorii să aplice măsura cum cred că e mai bine.