Vaccinarea sau utilizarea măștilor sunt măsuri care și-au dovedit eficiența în combaterea și prevenirea infecțiilor Covid-19 în mediul educațional, pe când alte măsuri împotriva COVID-19 la care au apelat școlile în ultimul an, de la folosirea panourilor cu plexiglas până la testarea prea frecventă sau distanța prea mare între elevi, au fost mai degrabă ineficiente, arată expertul epidemiolog de la University of Washington, Brandon Guthrie, într-o analiză publicată în The Conversation, relatează EduPedu.ro.
Ce măsuri împotriva COVID-19 funcționează în școli
Vaccinarea împotriva COVID-19, după cum a semnalat și Centrul pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), este cel mai important instrument de prevenție în școli, ca în întreaga societate de altfel.
Autorul arată, pe baza cercetărilor de până acum, că aceste vaccinuri contribuie la prevenirea infectărilor și la protecție contra formelor grave de boală, chiar și în cazul versiunilor agresive precum tulpina delta, care se transmite inclusiv la persoane vaccinate.
Măștile sunt al doilea instrument de prevenire a bolii care și-a dovedit eficiența, autorul citând studii care au demonstrat eficiența măștilor în prevenirea infectărilor în mediu școlar, pe parcursul ultimului an. El arată, totodată, că aceleași măști perturbă actul educațional cel mai puțin, comparativ cu alte măsuri.
Ce măsuri împotriva COVID-19 nu funcționează în școli
Măsuri care au dovedit o eficiență mai degrabă limitată și care nu par să merite cheltuiala și efortul pentru a fi folosite în continuare sunt, potrivit expertului american:
- Panourile de plexiglas, care în mediul școlar nu previn eficient transmisia virusului și chiar pot crește riscul de transmisie, în unele condiții, dacă reduc circulația aerului
- Verificarea zilnică a temperaturii sau încercarea de detectare a altor simptome nu și-au dovedit nici ele eficiența în spații publice, mai ales în medii unde sunt aglomerări de copii, în cazul cărora există multe cazuri asimptomatice.
- Distanțarea în clasă (la mai mult de 2 metri, sau separarea elevilor în grupuri foarte restrânse care nu se pot intersecta.
Expertul american arată că, în SUA, ponderea copiilor în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut pe fondul răspândirii versiunii delta, dar creșterea este redusă și poate fi atribuită faptului că minorii reprezintă un segment tot mai mare al populației care nu s-a vaccinat încă.
Articol integral pe EduPedu.ro.