Volodimir Zelenski admite, pentru prima oră de la începutul războiului, că, în anumite condiții, Ucraina ar putea ceda Rusiei teritorii pentru pace.
Într-o perioadă în care situația pe frontul de luptă este una critică, o schimbare radicală apare în discursul Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev spune, în premieră, că Ucraina ar putea ceda Rusiei teritorii pentru a obține pacea.
Premieră în discursul lui Zelenski
Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, președintele ucrainean a afirmat că țara sa ar fi dispusă, în anumite condiții, să cedeze teritorii Rusiei în schimbul unui acord de pace.
Într-un interviu la Sky News, președintele ucrainean a recunoscut că țara sa ar putea ceda temporar teritorii în schimbul unei ”umbrele NATO” asupra teritoriului pe care Ucraina încă îl deține.
Zelenski a spus că, după ce a ar fi convenită încetarea focului, Kievul ar putea negocia ”diplomatic” întoarcerea teritoriului din est, care se află în prezent sub controlul Rusiei.
Întrebat în interviu dacă țara sa ar fi dispusă să cedeze un teritoriu Moscovei în schimbul aderării depline la NATO, el a spus: ”Nimeni nu ne-a oferit să fim în NATO doar cu o parte sau alta parte a Ucrainei”.
În opinia lui Zelenski, poate fi încheiat un acord de încetare a focului cu Rusia, după aproape trei ani de război, doar dacă teritoriul Ucrainei pe care încă îl controlează va fi inclus ”sub umbrela NATO”.
Ucraina ar putea ceda Rusiei teritorii pentru pace
”Dacă vrem să punem capăt fazei fierbinți a războiului, trebuie să punem sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub control. Trebuie să o facem rapid. Și apoi, pentru teritoriile ocupate de Rusia, Ucraina le poate recupera într-un mod diplomatic”, a afirmat Zelenski.
Publicația britanică subliniază că în interviul de vineri este pentru prima dată când Zelenski face aluzie la un acord de încetare a focului care ar include controlul rusesc asupra unor teritorii ucrainene.
Pe tot parcursul conflictului, din 2022 până în prezent, Zelenski nu a spus niciodată că va ceda Rusiei vreun teritoriu ucrainean ocupat, nici măcar Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o în februarie 2014 și a anexat-o oficial luna următoare.
Aceste declarații ale liderului de la Kiev vin pe fondul speculațiilor că președintele nou ales al SUA, Donald Trump, ar putea cere Ucrainei să cedeze teritorii pentru a obține sprijinul NATO.