UE continuă să sprijine indirect Ucraina și prelungește cu încă o jumătate de an sancțiunile economice față de Rusia lui Vladimir Putin.
Uniunea Europeană (UE) a anunțat oficial, luni, 22 iulie 2024, că prelungește cu încă o jumătate de an sancțiunile economice față de Rusia lui Vladimir Putin.
UE prelungește sancțiunile economice față de Rusia cu încă 6 luni
Dată fiind continuarea agresiunii militare din Ucraina, Consiliul Uniunii Europene a anunțat, luni, că a prelungit cu încă 6 luni sancțiunile impuse Federației Ruse, până la 31 ianuarie 2025.
De mai bine de un deceniu, blocul comunitar pedepsește economic regimul lui Vladimir Putin. Reamintim că prima decizie de a sancționa Kremlinul a fost luată în 2014.
S-a întâmplat imediat după ce președintele Vladimir Putin a ordonat anexarea ilegală a Crimeei. Treptat, sancțiunile au fost extinse. O etapă importantă a fost februarie 2022, când a început agresiunea militară neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al instituției europene aflăm că aceste sancțiuni cuprind o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricții privind comerțul, sectorul financiar, tehnologia și produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile și produsele de lux.
Măsurile din prezent acoperă, de asemenea: o interdicție privind importul sau transferul de țiței transportat pe mare și de anumite produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruse și suspendarea activităților și a licențelor de radiodifuziune în Uniunea Europeană ale mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin. În plus, măsurile specifice permit UE să combată eludarea sancțiunilor.
14 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei adoptate la nivelul UE
De pe 24 februarie 2022 până în prezent, Bruxelles-ul a adoptat 14 pachete de sancțiuni fără precedent și de mare impact ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, informează fanatik.ro.
Recent, pe 27 iunie 2024, Consiliul European și-a reiterat sprijinul continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și a reconfirmat angajamentul ferm al UE de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei.