Carnea din supermarket, bombă cu ceas pentru sănătate. O descoperire alarmantă a fost făcută de cercetători, aceștia au găsit E. coli rezistentă la mai multe medicamente în 40% din probele de carne luate din supermarket.
Echipa de cercetători a analizat 100 de produse din carne, 25 din fiecare categorie pui, curcan, vită și porc, alese la întâmplare din supermarketurile din orașul Oviedo, Spania, potrivit impact.ro.
Procentajul de mostre pozitive pentru E. coli a fost de 68% pentru curcan, 56% pentru pui, 16% pentru carne de vită și 12% pentru carne de porc.
Bacteriile rezistente la mai multe medicamente se pot răspândi de la animale la oameni prin intermediul lanțului alimentar, dar din cauza presiunilor comerciale, a devenit dificil să se ia măsuri eficiente pentru a reduce riscul de infecție.
Carnea din supermarket, bombă cu ceas pentru sănătate
La Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID 2023) de la Copenhaga, cercetătorii au prezentat un studiu alarmant care arată că aproape jumătate din carnea din supermarket analizată conținea bacteria E. coli rezistentă la multiple medicamente.
Infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare tot mai mare la nivel global, provocând aproximativ 700.000 de decese anual și se estimează că această cifră va crește la 10 milioane până în anul 2050, dacă nu se iau măsuri, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Care carne din supermarket e mai sănătoasă?
Carnea de pui este carnea cel mai des utilizată în bucătăriile românilor, dar și la nivel mondial. La prima vedere, pare să aibă cele mai multe avantaje – se gătește ușor și rapid, prețul este accesibil, iar despre carnea de pui se spunea, cu mulți ani în urmă, că este cea mai sănătoasă.
Tocmai din cauza consumului foarte ridicat, puii au ajuns însă să fie crescuți cu furaje și agenți de afânare în doar câteva zile. Așa s-a ajuns ca până și carnea de porc – blamată multă vreme pentru faptul că este o carne cu un conținut mai ridicat de grăsime și aduce mai mult colesterol – să fie mai sănătoasă decât cea de pui, dacă vorbim despre carnea din supermarket, spun răspicat nutriționiștii.
La modul ideal, cea mai sănătoasă carne este cea crescută natural în gospodărie, nu cea destinată comerțului. Ce faci însă în cazul în care nu ai acces la o sursă de carne de la păsări sau animale crescute în gospodărie și ești nevoit să consumi exclusiv carne din comerț? Care variantă este cea mai sănătoasă? Către ce ar fi cel mai bine să te îndrepți și ce să eviți?
Puiul se crește rapid cu furaj – care conținea, într-o vreme, și hormon estrogen, dar între timp s-a dovedit că lucrurile s-au mai schimbat un pic în bine – însă sunt agenții de afânare care îi cresc foarte repede. Înainte, un pui se creștea din martie-aprilie, de când se punea cloșcă, până în octombrie, când de abia se făcea de un kilogram și jumătate.
Acum se cresc și în câteva zile, iar în 2-3 săptămâni găsim o găină de 4-5 kilograme crescută într-o lună, ceea ce nu este firesc. Este clar că sunt niște potențiatori de creștere adăugați.
Poți consuma cu încredere carne de curcan?
La curcan trebuie să fim atenți doar la piele și la aripi, pentru că, atunci când se fac tratamentele, ele se fac în aripă. În schimb pieptul de curcan, pulpa de curcan sunt foarte recomandate și se pot chiar amesteca – se pot face amestecuri de curcan cu porc, cu mușchi de porc, se pot face inclusiv sărmăluțe, și atunci vorbim despre un produs dietetic.