Britanicii protestează împotriva Brexitului și cer înapoi în UE. O mare mulţime de protestatari pro-UE s-a adunat sâmbătă în faţa hotelului Hilton de pe Park Lane, în vestul Londrei, pentru Marşul Naţional de Reîntregire (NRM).
Ei califică ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană drept o „greşeală imensă” şi militează pentru revenirea în cadrul Uniunii Europene.
Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană la referendumul din iunie 2016, convocat de premierul de atunci, David Cameron.
Britanicii protestează împotriva Brexitului
Peter Corr, lider şi co-fondator al NRM, a declarat că a decis să organizeze marşul deoarece „părea că toată lumea a renunţat” la această cauză.
„Brexitul a fost o greşeală uriaşă, noi toţi – în special cei din clasa muncitoare şi cei mai săraci – plătim pentru el şi trebuie să facem ceva în acest sens”,
a declarat Corr, un şofer de camion, potrivigt Agerpres.
El a spus că 60% din populaţia ţării şi 80% din persoanele cu vârsta sub 25 de ani declară în mod constant în sondaje că ar dori să se alăture din nou UE.
„Urăsc rasismul şi xenofobia şi exact asta este ceea ce am simţit în mare parte în timpul campaniei în favoarea votului pentru Brexit”,
a adăugat el.
Manifestanţii au scandat „Afară cu conservatorii” şi au huiduit atunci când vorbitorii au menţionat perspectiva ca Boris Johnson să devină din nou prim-ministru.
Guvernul Regatului Unit a anunțat în mod oficial retragerea țării în martie 2017, începând negocierile cu Uniunea Europeană pentru Brexit.
Regatul Unit s-a retras din UE la 31 ianuarie 2020, începând o perioadă de tranziție care s-a încheiat la 31 decembrie 2020.
În perioada de tranziție de 11 luni, Marea Britanie și UE au negociat viitoarea lor relație.
Marea Britanie a rămas supusă legislației Uniunii Europene și a rămas parte a Uniunii vamale a UE și a Pieței Unice Europene în perioada de tranziție, dar nu a mai fost reprezentată în organismele sau instituțiile politice ale UE.