Alegătorii din SUA votează azi cu economia, migrația sau dreptul la avort în gând, dar cursa prezidențială americană trece dincolo de granițe și este urmărită cu atenție în întreaga lume, inclusiv în Europa, și evident în România, unde războiul din Ucraina stârnește temeri puternice.
Urnele se închid începând cu primele ore ale nopții de marți spre miercuri (de la 01.00, ora României), iar primele rezultate vor fi clare în cursul nopții, deși verdictul final s-ar putea amâna, scrie hotnews.ro.
Donald Trump și Kamala Harris, într-o cursă urmărită de întreaga planetă
Zeci de milioane de alegători americani au votat deja anticipat în alegerile prezidențiale și cele pentru Congresul SUA, dar grosul electoratului merge la urne marți, ziua care pune capăt unei campanii tensionate și divizive, ce pare să fi contribuit și mai mult la polarizarea societății.
Sondajele de opinie publicate în ultimele săptămâni arată o cursă prezidențială strânsă, cu democrata Kamala Harris în avantaj în votul la nivel național, dar cu republicanul Donald Trump conducând, la limită, în unele state cheie, decisive pentru rezultatul final. Două sondaje de ultim moment au sugerat că Harris ar fi pe o tendință ascendentă, dar în lipsa timpului, confirmarea finală va veni direct la urne.
Trump, un republican în vârstă de 78 de ani, a fost ținta a două tentative de asasinat în campanie, la doar câteva săptămâni după ce un juriu din New York l-a condamnat în dosarul plăților pentru cumpărarea tăcerii actriței pentru adulți Stormy Daniels.
Diviziv, el a reușit însă, încă o dată, să convingă mulți americani, care au încredere în el atunci când vine vorba despre economie sau migrație.
Harris, în vârstă de 60 de ani, a devenit candidata Partidului Democrat în luna iulie – ceea ce îi oferă șansa de a deveni prima femeie care deține cea mai puternică funcție din lume – după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a avut o prestație dezastruoasă la dezbaterea cu Trump și, trei săptămâni mai târziu, a renunțat la candidatura pentru realegere sub presiunea partidului său.
Susținând că Trump este o amenințare pentru democrație, Harris luptă pentru votul clasei de mijloc și caută votul femeilor, prin politici sociale, dar suferă în sondajele de opinie după anii de inflație ridicată.
Cu sufletul la gură
Din China până în Israel, Gaza, Liban, Rusia sau Europa, lumea întreagă așteaptă numele viitorului președinte al SUA.
Pentru Ucraina și estul Europei, tensiunea este maximă, în contextul războiului din Ucraina.
Donald Trump a promis că va pune capăt rapid acestui conflict, dar cei mai mulți observatori se tem că acest lucru va presupune exercitarea de presiuni asupra Kievului, pentru cedarea de teritorii și încheierea războiului în condiții avantajoase pentru Rusia.
Așteptările sunt ca Harris să continue mai degrabă actuala politică a administrației lui Joe Biden, de sprijinire a Ucrainei.
Când se deschid urnele
Urnele încep să se deschidă în SUA la ora 06.00 ET (ora 13.00, ora României), în statele de pe coasta de est și continuă apoi cu celelalte state.
Primele urne se închid la 18.00 ET (01.00, miercuri, ora României) în Kentucky și Indiana, dar aceste state nu reprezintă o mare miză, ele fiind ferm republicane.
La ora 19.00 ET (02.00, miercuri, ora României) se închid urnele în șase state, inclusiv Georgia, unul dintre statele cheie.
După încă jumătate de oră se închid urnele în trei state, Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest. Carolina de Nord e un stat cheie și unul care ar putea indica șansele pe care le are Harris.
La 20.00 ET (03.00, miercuri, ora României) se închid urnele în 16 state, inclusiv Pennsylvania, cel mai important stat cheie de anul acesta, care ar putea fi un indicator deosebit de bun pentru rezultatul final.
La 21.00 ET (04.00, miercuri, ora României) se închid urnele în alte 15 state, inclusiv Michigan și Wisconsin. Nevada, un alt stat cheie, își închide urnele după încă o oră.