Ceremonia va începe la ora 10.00, iar evenimentul va fi unul ceva mai special din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. Chiar dacă se va desfășura cu public, nu oricine va putea lua parte la eveniment.
„Ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale, ora 09.55, şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii.
La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie ‘Tomis’, Brigada 9 Mecanizată ‘Mărăşeşti’.
Evenimentul va continua cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate ‘Contraamiral Horia Macellariu’ şi Direcţiei Hidrografice ‘Comandor Alexandru Cătuneanu’, urmată de alocuţiunea persoanei oficiale”,
informează SMFN, potrivit Agerpres.
Navele aflate pe mare, în dispozitivul din faţa clădirii Comandamentului Flote, vor executa o defilare navală pe itinerariul Constanţa – Midia şi retur, iar trei elicoptere Puma, patru avioane F-16 româneşti, două avioane Typhoon britanice şi un avion Poseidon (P-8) american vor survola dispozitivul de nave şi portul militar Constanţa, în jurul orei 11.00.
Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Constanţa.
Reguli de acces pentru participanți
Persoanele (cu vârsta minimă de 12 ani) care vor să participe la activităţile organizate în porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea, de Ziua Marinei 2021, trebuie să prezinte, pe hârtie sau în format electronic, unul dintre următoarele documente:
- rezultatul negativ al unui test PCR/antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte
- dovada vaccinării, cu un vaccin autorizat pentru Covid-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică
- un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată cu Covid-19, într-un interval cuprins între 30 şi 180 de zile anterior datei de 14 august.