Milioane de români vor renunța la centralele de apartament, care vor fi interzise. Data la care directiva Uniunii Europene va intra în vigoare.
În contextul noilor directive privind eficiența energetică și către un parc imobiliar cu emisii zero de CO2, toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040, potrivit fanatik.ro.
Fără combustibili fosili
România nu va face excepție de la această directivă care deja a fost adoptată în Parlamentul European. Textul stabilește astfel termenul limită (2040) pentru utilizarea centralelor individuale pe gaze în țările blocului comunitar.
Clădirile vor trebui să fie mai eficiente din punct de vedere energetic în viitor, conform unui acord la care au ajuns negociatorii din Parlamentul European și din statele membre ale UE.
Scopul este de a ajuta UE să își îndeplinească obiectivele climatice. Concret, consumul de energie în clădirile rezidențiale va trebui să fie redus în medie cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, după cum au convenit la Bruxelles statele membre ale UE și Parlamentul European.
Încetarea subvențiilor
Până în 2040, sistemele de încălzire pe gaz și pe petrol nu vor mai fi folosite. De asemenea, Parlamentul a anunțat că statele membre ale UE ar trebui să înceteze să mai subvenționeze sistemele de încălzire care utilizează combustibili fosili, cum ar fi petrolul sau gazul, începând cu 2025.
Cu toate acestea, ar trebui să rămână posibile stimulentele pentru sistemele hibride, cum ar fi o combinație între încălzirea cu combustibili fosili și o pompă de căldură.
„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune”,
se arată într-un comunicat al executivului european.
În Marea Britanie, au început să fie folosite pompele de căldură
Un număr mic de case din Marea Britanie a instalat deja pompe de căldură, care folosesc electricitatea pentru a atrage căldura din sol sau din aer în casă.
Guvernul de la Londra vrea ca în țară să fie instalate 600.000 de pompe de căldură pe an pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Regatului Unit, dar răspunsul publicului nu a fost cel așteptat.
În ultimul deceniu, companiile au început să dezvolte o nouă generație de pompe de căldură cu „compresoare cu turație variabilă acționate de invertor”. Această tehnologie oferă pompelor de căldură capacitatea de a transporta mai rapid căldura și a o aduce în interior, scrie The Guardian.