Tinerii din România care vor să-și construiască o casă pot primi terenuri gratuite de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce suprafețe le sunt alocate.
În 2024, la fel ca în anii anteriori, tinerii din România pot primi în continuare terenuri gratuite de la stat pentru a-și construi o casă. Ce condiții trebuie să îndeplinească și care e suprafața de teren alocată.
Cum pot obține tinerii din România terenuri gratuite de la stat
În țara noastră, legea prin care li se acordă teren gratuit tinerilor a intrat în vigoare încă din anul 2003. Într-o primă fază, aceștia puteau primi o suprafață cuprinsă între 250 mp și 500 mp. Din 2013, însă, limita superioară a fost extinsă până la 1.000 mp.
Pe 22 ianuarie 2023 era publicată în Monitorul Oficial Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Și în 2024, tinerii pot depune la primăriile de domiciliu documentele pentru obținerea cu titlul de gratuitate a unui teren pe care pot să își construiască o locuință.
Condițiile cerute nu sunt numeroase și deloc greu de îndeplinit. Astfel, tinerii care pot primi teren de casă gratuit trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani și să nu aibă mai mult de 35 de ani.
Apoi, poate cel mai dificil criteriu, beneficiarii sunt obligați să înceapă construcția casei în termen de un an de la data atribuirii terenului. De asemenea, ei trebuie să respecte prevederile Legii construcțiilor nr. 50/1991.
Tinerii care sunt interesați pot depune cerere la consiliul local
Tinerii care sunt interesați în obținerea acestor terenuri gratuite pot depune cerere la consiliul local al comunei, oraşului ori municipiului (sector) în care au domiciliul.
La această cerere mai trebuie atașate și mai multe documente. Printre ele: copie de pe certificatul de naștere, de pe actul de identitate dar și o declarație pe propria răspundere că nu dețin în proprietate o locuință sau un alt teren.
Din în septembrie 2003, primăriile din țară comunică lunar Ministerului Administrației și Internelor, prin intermediul prefectului, stadiul procesului de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 15/2003.
Suprafețele de teren care pot fi date tinerilor sunt următoarele:
- între 150 mp şi 300 mp – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
- între 250 mp şi 400 mp – în oraşe;
- între 250 mp şi 1.000 mp – în comune şi sate.