Substanțele interzise au ajuns să fie bomboane cu care traficanții de droguri atrag copiii. Drogurile sunt tot mai periculoase atât în România, cât și în străinătate.
Într-un peisaj tot mai îngrijorător, traficanții de droguri își îndreaptă atenția spre o categorie vulnerabilă: copiii. Folosind tactici tot mai sofisticate și înșelătoare, aceștia abordează minorii în locuri frecventate de aceștia, cum ar fi apropierea școlilor sau sălile de jocuri, pentru a-și comercializa produsele periculoase.
Substanțele interzise, bomboane cu care traficanții de droguri vânează copiii
Copiii din România și din alte țări sunt acum vizați de pastile viu colorate ce conțin fentanil și cocaină de culoare roz. Traficanții folosesc aceste noi droguri, atrăgătoare prin culori luminoase, arome plăcute și forme de animale sau personaje din desene animate, pentru a-i îndemna pe cei mici să le consume.
Expertul antidrog Cătălin Țone atrage atenția asupra metodelor prin care traficanții reușesc să-și facă drogurile atrăgătoare pentru cei mici. Cei mai vulnerabili sunt copiii în vârstă de doar 8 ani.
„Pur și simplu se prezintă undeva la intrarea în școală, la un chioșc sau un loc unde vin, de regulă, copii, și îi abordează sub diferite forme, tocmai pentru a fi atractivi. De multe ori, dacă vorbim despre o vârstă joasă, de multe undeva de 10-11 ani, se încearcă combinația și oferirea drogurilor cu alte elemente, cum ar fi o ciocolată, sau un suc, sau prin diferite propuneri, prin fise la un joc, daca se află în apropierea unei săli de joc”,
a spus specialistul pentru Antena 3 CNN.
În cele mai multe dintre cazuri, substanțele interzise sunt combinate cu obiecte familiare și iubite de copii, precum ciocolată, sucuri sau chiar fise pentru jocuri.
„Au venit părinți care mi-au povestit ca au descoperit diferite comprimate la copiii lor, comprimate viu colorate, cu chipul lui Mickey Mouse, sau din desene animate, personaje din desene animate, sau din jocuri video, care sunt accesibile și sunt preferate într-un segment de vârstă foarte jos. Sunt droguri foarte concentrate, sunt foarte periculoase, pentru că este foarte greu să împarți o pastilă. Sunt unele comprimate care au șanțuri de fragmentare, adică se pot rupe și se pot vinde de traficanți la jumătate, sau consumatorii le fragmentează”,
a mai adăugat el.
Expertul antidrog trage un semnal de alarmă
Un semnal de alarmă este și aspectul substanțelor interzise, care sunt proiectate să imite figuri populare din desene animate sau jocuri video. Problema majoră cu aceste droguri este dozarea incorectă, care poate duce la supradoze accidentale.
„Practic ei nu știu și înghit aceste comprimate și ajung la supradoză. Vorbim aici despre o concentrație care depășește capacitatea organismului de a absorbi aceste substanțe și vorbim despre un prag letal al comprimatelor de extasy”,
a precizat expertul antidrog Cătălin Țone.
În contextul acestui fenomen alarmant, este esențial ca părinții să fie mai vigilenți și să comunice deschis cu copiii lor despre pericolele drogurilor.
De asemenea, școlile și comunitățile trebuie să colaboreze strâns pentru a dezvolta programe de educație și prevenție adaptate pentru a proteja sănătatea și viitorul celor mai tineri membri ai societății.