Mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean Craiova susţin că spitalul se află în impas funcţional pe motiv că de mai bine de două luni este fără director medical.
Atribuţiile managerului care a intrat în concediu medical de circa două săptămâni au fost preluate de directorul de îngrijiri, relatează Agerpres.
Situație șocantă la Spitalul Județean Craiova!
„Aducem la cunoştinţă Ministerului Sănătăţii şi totodată opiniei publice faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgentă Craiova este într-un grav impas funcţional. De peste două luni spitalul funcţionează fără director medical (nefiind făcute până acum demersuri privind ocuparea acestui post vital), atribuţiile acestuia fiind preluate de către manager, iar de aproape două săptămâni şi fără manager, care a intrat în concediu medical, deocamdată pe termen de 14 zile”
„Nu ştim dacă acest termen este unul final sau va fi prelungit, dar este evident că la această oră, cel mai mare spital din Oltenia este fără conducere. Atribuţiile de management nu pot să revină unui asistent medical, care este şi directorul de îngrijiri într-un spital cu peste 1.000 paturi. Pentru că nu este numai ilegal, dar şi imoral”,
se afirmă în scrisoarea adresată ministrului Sănătăţii.
Spitalul Județean Craiova, condus de un asistent medical!
Aceştia susţin că de luni bune consiliul medical al spitalului nu s-a întrunit să discute problemele de aprovizionare cu medicamente şi materiale sanitare, precum şi priorităţile specifice fiecărei secţii în parte sau aspecte legate de memorandumurile impuse de implementarea recentei „legi a austerităţii”.
„Este o lipsă totală de responsabilitate să nu asiguri desfăşurarea normală a activităţii în spital, tergiversând luarea unor decizii majore, de la aprovizionarea cu medicamente vitale, până la decizii legate de scoaterea la concurs a locurilor vacanţe, în contextul subnormării personalului, cu precădere în secţiile cu deficit mare de personal”
„Ne confruntăm cu lipsă acută de medicamente şi materiale sanitare, cu disfuncţionalităţi în aprovizionare, fapt ce pune în pericol atât activitatea medicului cât si calitatea actului medical, în tot acest demers suferind în primul rând pacienţii. (…) Actul medical are de suferit, calitatea serviciilor medicale fiind profund alterată de aceste disfuncţionalităţi. Vă rugăm, în scopul reluării activităţii SCJU Craiova în limite normale, în interesul pacienţilor să dispuneţi urgent măsurile necesare”,
se mai spune în scrisoare, potrivit g4media.ro.
Directorul de îngrijiri al SCJU Craiova, Ovidiu Cătălina, care ţine locul managerului în această perioadă, a declarat, pentru Agerpres, că la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio adresă privind nemulţumirile corpului medical şi nu au fost solicitări care să nu fie soluţionate.
Criză uriașă: pacienții, nevoiți să vină cu pastilele de-acasă
Impasul în care se află, însă, unitatea medicală este și mai mare. Pacienții se plâng că sunt nevoiți să vină cu punga cu pastile de acasă.
Unitatea medicală se confruntă cu o lipsă acută de medicamente și materiale sanitare, motiv pentru care pacienții sunt nevoiți să vină de acasă cu punga cu pastile.
„Atunci când am fost operat de prostată, mi-a spus: lista asta este, aduci asta, am dat plasa cu ce trebuie acolo și am intrat în operație. Medicamentele că sunt cum sunt, trebuie să le plătim, deși plătim asigurarea de sănătate foarte mulți bani”,
a povestit un pacient.
„Vorbesc de tratament, pastile, injecții și așa mai departe, la poarta spitalului există, iar în Spitalul Nr 1 din Craiova nu există”,
spune un altul.
Iar problemele nu se încheie aici: din cauza protestelor de la Casa de Asigurări de Sănătate, angajații nu și-au primit salariile.
„Spitalele din România nu vor avea fonduri să vireze salariile pentru luna trecută, adică oamenii au lucrat în luna octombrie, pe 15 noiembrie ar fi trebuit să își primească banii”,
a declarat Eleodor Carstoiu, lider de Sindicat.
Rămâne de văzut ce măsuri va lua Ministerul Sănătății cu privire la situația critică în care se află Spitalul Județean Craiova.
Spitalul este, oficial, controlat de Consiliul Județean, dar acesta este dominat de organizația PSD, aflată la rândul ei sub controlul Olguței Vasilescu, primarul Craiovei.
Manager: 97% din veniturile de la CNAS, pe salarii
În replică, managerul spitalului, i-a desființat pe medici:
„La momentul actual, din banii de la Casa de Asigurări, 97% se duc pe salarii. În momentul în care nu se stă la serviciu, nu se coboară în UPU. Am fost ziua în UPU, am fost noaptea, personal am sunat colegii să vină, să vadă pacienţii, să nu-i lase în UPU 24-48 de ore, până decid între secţii unde să îi trimită”.
O publicație locală, Oltenia Maximă, scrie că, la acest spital, „medicamentele și materialele sanitare sunt asigurate prin atribuire directă numai scriptic, nu și faptic, în depozite și magazii nu mai există nimic, nici măcar bandaje, ser fiziologic, iar pentru anestezie nu mai există nimic specific”.
Potrivit acestui site, blocul alimentar modernizat și autorizat este închis de 4 ani, datorită intereselor proprii de a atribui contractele de hrană în alte locații insalubre, neautorizate sanitar și sanitar veterinar, unor firme cu obligații fiscale colosale la ANAF.