Sfaturi esențiale pentru cumpărăturile de Paște. Cumpărăturile pentru sărbătoarea Paștelui sunt pe ultima sută de metri. Pentru a evita prețurile ridicate, mulți români așteaptă reducerile din ultimele zile, deoarece, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, comercianții vor prefera să facă discounturi decât să rămână cu marfa pe stoc.
Totuși, trebuie să fim foarte atenți dincolo de preț și de unde cumpărăm produsele specifice mesei de Paște. Nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că mielul trebuie să aibă cel puțin 12-15 kilograme pentru că, dacă nu este dezvoltat, carnea sa poate fi toxică pentru organism.
De asemenea, locul de unde achiziționăm carnea, ouăle sau chiar vinul contează, iar calitatea produselor trebuie verificată cu atenție.
Sfaturi esențiale pentru cumpărăturile de Paște
Printre cele mai periculoase încălcări ale normelor la produsele specifice mesei de Paște sunt ouăle stricate, vopsea care nu era potrivită pentru consum alimentar, carnea de miel ținută în condiții improprii sau chiar vin „de țară” de fapt nu era potrivit pentru consum.
Paul Anghel, Director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC vine cu câteva sfaturi în privinţa produselor comercializate în această perioadă a sărbătorilor pascale:
Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.
Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine.
Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
Atenție și la preț!
Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Carnea achiziționată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.
Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate.
Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;
Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale.