Alimentarea cu apă a populaţiei este asigurată cu restricţii de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare, pentru 421 de localităţi, din care șapte oraşe (Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani, Hârlău şi parţial municipiul Iaşi), informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).
Cele mai afectate judeţe
- Botoşani – 120 localităţi,
- Iaşi – 90 localităţi,
- Vrancea – 37 localităţi,
- Neamţ – 24 localităţi,
- Gorj – 38 localităţi,
- Bacău – 18 localităţi,
- Galaţi – 17 localităţi,
- Bihor -15 localităţi,
- Dolj 7 localităţi,
- Mehedinţi – 9 localităţi,
- Vaslui – 10 localităţi,
- Olt – 8 localităţi,
- Argeş şi Giurgiu – 6 localităţi,
- Suceava şi Dâmboviţa – 5 localităţi,
- Hunedoara – 3 localităţi.
În prezent, 271 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate (fântâni secate amplasate pe domeniul public al statului), respectiv localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi, Olt şi Gorj.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei”, se menţionează în comunicat.
Anunțul Apelor Române
Administraţia Naţională „Apele Române” monitorizează permanent exploatarea resurselor de apă/satisfacerea cerinţelor de apă, precum şi modul de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare.
În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%).