Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloș, a explicat în cadrul conferinței „Curs de Guvernare” când vor fi implementate noile cărți de identitate și sub ce formă le vor primi cetățenii. Potrivit oficialului, noile buletine vor face parte din categoria proiectelor de transformare digitală a statului, iar termenul propus este unul scurt, având în vedere volumul de muncă pe care îl presupune această schimbare.
Potrivit ministrului, actualele buletine tipărite vor fi înlocuite cu cărți de identitate electronice, care vor avea inclusiv semnătură electronica calificată. Dacă toate etapele vor decurge așa cum prevăd autoritățile competente, noile cărți de identitate ar putea fi gata în trimestrul IV al anului 2024.
În ciuda faptului că este un termen relative scurt, Marcel Boloș este încrezător în reușită, marcând cu această ocazie un pas important în digitalizarea serviciilor în România.
Care este utilitatea digitalizării cărții de identitate
Având în vedere că noile cărți de identitate ar putea reprezenta punctul de acces către noua infrastructură digitală a instituțiilor statului, ministrul Marcel Boloș își pune toate speranțele în proiectul ce urmează a se concretiza în doi ani.
Acesta a subliniat în cadrul aceleiași conferințe impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra multor domenii esențiale din România.
Marcel Boloș a susținut totodată că această digitalizare se cere a fi introdusă în toată zona serviciilor publice, ușurând în acest fel birocrația și munca angajaților instituțiilor aferente.
Potrivit ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, digitalizarea presupune un pas important către modernizare, reușind prin acestă trecere alinierea în rândul orașelor moderne din Europa.