Pensionarii trebuie să fie atenți la aceste detalii. Ce trebuie să verifice după primirea deciziei de recalculare și cum se face cererea de revizuire.
Seniorii au primit deciziile de recalculare a pensiei. În urma unor nemulțumiri, s-au format cozi imense la Casele de Pensii. Aceștia s-au prezentat pentru a cere nelămuriri și pentru a afla detalii despre ce ar fi de făcut în cazul în care consideră că li s-a făcut o nedreptate.
Ce date din decizia de recalculare trebuie verificate
Recalcularea pensiilor se face după o nouă formulă de calcul. Vechiul calcul se baza, în mare parte, pe ultimii ani de activitate, iar în această situație s-a ajuns ca unii pensionari, deși aveau stagii similare de cotizare, să primească sume extrem de diferite.
Noua formulă de calcul, introdusă prin Legea nr. 127/2019, ia în considerare contributivitatea, dar și stagiul de cotizare. Toți cei nemulțumiți de suma primita de după recalculare au posibilitatea de a solicita revizuire. În orice caz, după ce primesc acea decizie, pensionarii trebuie să fie atenți și la alte detalii.
Un prim pas ce trebuie făcut după primirea decizie este verificarea datelor personale. Datele personale se referă la nume, prenume, Codul Numeric Personal (CNP), adresa de domiciliu, dar și datele de contact. În cazul celui mai mic detaliu scris incorect, pensionarii întâmpina probleme în procesarea pensiei, dar și dificultăți în comunicare cu Casa de Pensii.
Stagiul de cotizare ar trebui să fie verificat la momentul în care plicul a fost livrat
Acest aspect este unul fundamental în calculul pensiei. Seniorii trebuie să verifice dacă stagiul de cotizare trecut este și cel corect.
Mai mult, atenție și la perioadele în care s-a făcut contribuția la sistemul de pensii. În cazul în care există perioade de muncă în străinătate sau perioade de tip armată, concediu de creștere copil etc., ce nu sunt incluse, trebuie să solicitați modificarea datelor cu ajutorul documentelor ce justifică cele cerute.
Punctele de pensie contributive, dar și cele necontributive, trebuie examinate. Modul în care perioadele de contribuție sunt reflectate în punctaj determină valoarea fiecărui punct de pensie, ce este esențial în formula de calcul.
Seniorii sunt obligați să verifice și noua sumă trecută pe decizie. Trebuie să se asigure că noua pensie este recalculată corect, conform noii formule prevăzute de lege. De asemenea, trebuie să facă o comparație cu vechea sumă pe care o primeau până la acel moment.
Nu în ultimul rând, pentru a fi cu totul lămuriți despre situația actuală, pensionarii trebuie să identifice data de la care se aplică noua pensie. Mai mult, este necesar să se asigure că vor primi diferențele de cuantum.
Cum se elaborează cererea de revizuire
În cazul în care s-au parcurs toți pașii de mai sus, cei de verificare a tuturor datelor, și s-a ajuns la concluzia că decizia conține erori, sau sunteți nemulțumit, aveți dreptul de a formula o solicitare de revizuire.
Cererea se depune la Casa de Pensii care se află în raza teritorială, în termen de 30 de zile de la primirea plicului. Acestei cereri trebuie atașate câteva documente importante fără de care nu este posibilă înregistrarea solicitării.
Cererea trebuie să conțină copia deciziei de recalculare, actele doveditoare care să susțină motivele revizuirii și orice alt document relevant pentru situația în care se află pensionarul. În final, Casa de Pensii va analiza cererea cu documentele depuse și va emite o nouă decizie în termen de 30 de zile. Mai departe, în cazul în care există, în continuare, nemulțumiri, puteți contesta decizia în instanță.