Relocarea în afara oraşelor a penitenciarelor din Craiova, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc şi Brăila a fost aprobată, joi, de Guvern, prin memorandum.
Potrivit unui comunicat de presă remis joi, beneficiile relocării în afara zonelor urbane prezintă numeroase aspecte pozitive din perspectiva sistemului administraţiei penitenciare, precum creşterea siguranţei publice şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.
Penitenciarul Craiova va fi mutat
„În vederea realizării acestui demers, Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acestora vor colabora cu autorităţile publice locale pentru a identifica cele mai bune decizii pentru procesul de relocare până la finele anului 2024. Construirea unităţilor noi de detenţie se va face cu respectarea normelor obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, iar terenurile sau construcţiile rămase ulterior relocării unităţilor penitenciare vor putea prelua funcţiuni de utilitate publică, în beneficiul comunităţii locale şi în acord cu interesul public”,
se arată în comunicatul de presă.
Penitenciarul Craiova nu a fost trecut, inițial, pe lista celor care vor fi mutate în afara urbei, informează libertatea.ro.
La sfârșitul lunii februarie, edilul Lia Olguța Vasilescu a cerut Guvernului, printr-o adresă trimisă din partea Primăriei Craiova, includerea Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova pe această listă.
„Memorandumul prezentat de Ministerul Justiției prevedea relocarea doar pentru penitenciarele Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Iași, Ploiești, Timișoara și secția exterioară Cluj din cadrul Penitenciarului Gherla. În acesta se amintește faptul că amplasarea închisorilor în mijlocul zonelor urbane generează o serie de probleme și riscuri, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru poliția penitenciară”,
arăta, în adresa trimisă Guvernului, primarul Craiovei.