Anul 2025 vine cu noi zile libere pentru bugetari. Guvernul a pregătit mai multe minivacanțe pentru românii care lucrează la stat.
Românii are lucrează la stat vor avea timp să își revină după petrecerile de Crăciun și Revelion și asta pentru că vor începe anul 2025 cu o săptămână liberă, urmând să se întoarcă la muncă abia pe data de 8 ianuarie.
Noile zile libere pe care Guvernul le-a pregătit pentru bugetari
Pe lângă zilele de 1, 2, 6 și 7 ianuarie, Guvernul vrea să le acorde bugetarilor încă o zi liberă pe data de 3 ianuarie, cu condiția ca aceasta să fie recuperată ulterior.
Recent, Ministerul Muncii a propus un proiect de ”Hotărâre de Guvern privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2025”, prin care sugerează ca data de 3 ianuarie să fie zi liberă.
Întrucât zilele de 4 și 5 ianuarie pică în weekend, iar pe 6 și 7 sunt liberele de Bobotează și Sfântul Ioan, bugetarii se vor întoarce la lucru abia pe data de 8 ianuarie.
Pe lângă vacanța de sărbători, propunerea de act normativ prevede o minivacanță și de Ziua Muncii și asta pentru că Guvernul vrea să le ofere românilor încă o zi liberă pe data de 2 mai 2025.
Astfel, de Ziua Muncii Românii vor avea parte de o minivacanță de patru zile și asta pentru că data de 1 mai pică într-o zi de joi, iar guvernanții vor ca ziua de 2 mai să fie la rândul ei liberă pentru a se face punte cu weekend-ul.
Cu toate acestea, există bugetari care nu își vor putea lua liber în aceste zile. Este vorba de cei care lucrează în instituțiile în care ”activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității”.
Ce zile libere vor fi în 2025
- 1 ianuarie – Anul Nou (miercuri);
- 2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou (joi);
- 6 ianuarie – Bobotează (luni);
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (marți);
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri);
- 18 aprilie – Vinerea Mare a Paștelui (vineri);
- 20 aprilie – Paștele (duminică)
- 21 aprilie – A doua zi de Paște (luni);
- 1 mai – Ziua Muncii (joi);
- 1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
- 8 iunie – Rusalii (duminică);
- 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni);
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri);
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică);
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);
- 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi);
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri).
Zile libere suplimentare în învățământ pentru 2024
Cadrele didactice beneficiază de alte trei zile libere legal, pe lângă celelalte stabilite prin lege, confort Contractului Colectiv de Muncă.
Zilele suplimentare nelucrătoare pentru dascăli sunt:
- A treia zi de Paște;
- 5 iunie – Ziua Învățătorului;
- 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației.