Vești excelente pentru milioane de pensionari din România: Guvernul acordă, în 2025, un sprijin de 800 de lei. Persoanele eligibile să primească ajutorul.
Loviți de ordonanța ”Trenuleț”, milioane de pensionari din România au aflat, miercuri, că vor primi un ajutor de 800 de lei din partea statului. Cine beneficiază de acești bani și când se acordă.
Milioane de pensionari primesc un sprijin de la Guvern
După mai multe ședințe și discuții, liderii Coaliției de guvernare PSD – PNL – UDMR au stabilit modul în care îi vor sprijini pe românii cu pensii mici. Seniorii au fost afectați grav de măsurile de austeritate.
Guvernul a decis, miercuri, să acorde un sprijin financiar de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, potrivit unor surse politice, citate de agenția Agerpres.
Acest ajutor îl vor primi 2,5 milioane de pensionari cu pensii de până la 2.574 de lei. Acesta este echivalentul salariului minim pe economie net. Sprijinul urmează să fie acordat în două tranşe egale, de 400 de lei. Banii se dau în luna aprilie, apoi în a doua parte a anului.
În următoarea etapă, Ministerul Muncii va elabora actul normativ și îl va pune în transparență. Acesta va fi apoi avizat de ministerele de resort și adoptat în Guvern. Se vor parcurge astfel rapid procedurile birocratice până în aprilie, când pensionarii vor primi prima tranșă a banilor.
Încă din ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pentru pensiile mici și mijlocii se va acorda o majorare de tip one-off. Apoi, o decizie privind indexarea tuturor pensiilor din septembrie se va lua la prima rectificare bugetară.
Pensionarii din România, loviți de ordonanța ”Trenuleț”: pensiile lor, înghețate la 1 ianuarie
Reamintim că milioanele de pensionari din România au fost loviți crunt la începutul lui 2025 de ordonanța ”Trenuleț” adoptată de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut.
Conform OUG 156/2024, intrată în vigoare pe 31 decembrie 2024, aplicarea prevederilor privind actualizarea valorii punctului de referință (VPR), utilizat la calcularea pensiilor, a fost amânată până în anul 2026.
Prin urmare, valoarea punctului de referință pentru sistemul public de pensii a rămas la 81 de lei. Speranțele seniorilor erau mari după adoptarea Legii 360/2023.
Actul de acum doi ani spunea că valoarea punctului de referință trebuie să fie majorată anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației. La această sumă se adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Teoretic, în 2025, VPR ar fi trebuit să crească cu 21.1% de la 81 lei la 91 lei.