Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea păcănelelor care a fost adoptată în Parlament săptămâna trecută și despre care șeful camerei deputaților Alfred Simonis spunea că e o primă bătălie câștigată împotriva păcănelelor.
Președintele Iohannis a semnat, miercuri, printre altele, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, anunță Administrația Prezidențială.
Camera Deputaților aprobase recent, în calitate de for decizional, legea care interzice sălile de jocuri de noroc în localitățile care au mai puţin de 15.000 de locuitori.
Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, declara în plen că nu este suficient, ci este „un prim pas, o primă victorie împotriva industriei păcănelelor, care în următoarele zile va trebui să închidă în peste 90% din localitățile din România sălile de jocuri care sunt deschise”.
Astfel, sălile de jocuri de noroc vor funcționa numai în localitățile cu cel puțin 15.000 de locuitori, scrie Mediafax.
Legea păcănelelor a fost promulgată de Iohannis
Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii, înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor, precum şi majorarea garanţiilor depuse de companii, obligaţia operatorilor de a avea sediul social în România.
De asemenea, actul normativ prevede că statul poate acorda licenţe doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România, scrie newsweek.ro
Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.
Totodată, pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, actul normativ prevede instituirea unei interdicţii privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc.
În vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică şi integritate se prevede instituirea interdicţiei de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
În scopul combaterii şi prevenţiei adicţiei de jocuri de noroc, ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile, constituită, la nivel naţional.