Ploşniţele dantelate, aduse accidental în Europa, nu au niciun duşman natural şi sunt imune la substanţele chimice.
Înmulţirea ploşniţelor dantelate nu poate fi stopată, atenţionează biologii, potrivit Antena3.
“Deja există o isterie a’propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii “tigri”. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale.
În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control.
În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să “zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană.
Dantela care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C! (…)”
a explicat Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca.