După un an de la cutremurele de 5.2 și 5.7 magnitudine din Gorj, INFP dezvăluie cauza acestor seisme care au provocat pagube, dar și panică printre cetățeni.
Specialiștii de la INFP au anunțat, după mai bine de un an, ce a provocat cutremurele semnificative care au avut loc în județul Gorj, în luna februarie a anului trecut. Concluziile sunt surprinzătoare.
INFP anunță, după un an, ce a provocat cutremurele din Gorj
Pe 13 și 14 februarie 2023, în Oltenia, județul Gorj, au avut loc două cutremure de o intensitate alarmantă. La acea vreme, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului spunea că aceste fenomene au reprezentat cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune.
În toată perioada care s-a scurs după aceste mișcări telurice, cei de la INFP au încercat să cerceteze și să afle care au fost cauzele acestor seisme.
Acum, la mai bine de un an distanță, specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului au ajuns la concluzia că acestea au fost provocate de seismul de 7.8 grade din Turcia, de pe 6 februarie 2023.
Cutremurele din Gorj au avut legătură cu cel din Turcia
Seismologii români vorbesc, mai exact, de două cauze. Prima, una locală, ca urmare a existenței unor falii locale într-o zonă pretensionată din Carpaţi.
O a doua cauză este una externă, mai exact cutremurul de 7.8 din sudul Turciei. Fizicienii spun că asta a fost picătura care a umplut paharul şi care a declanşat peste 4.100 de seisme în zona Olteniei.
”Am aflat că zona noastră este pretensionată, iar un alt factor important, declanșator pentru cutremurele din județ, a fost valul de unde seismice venit dinspre Turcia, urmare a cutremurelor produse la începutul lunii februarie 2023″
„În județul nostru, de la începutul anului 2023 până în prezent, au fost detectate 4164 de cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 0 și 5.7 grade, aproape 84,4% din cutremurele produse pe teritoriul României, anul trecut”,
a comunicat Prefectura Gorj, citată de Gorjeanul.