Imagini spectaculoase pe litoralul românesc. Valurile fosforescente au putut fi fotografiate pe timp de noapte. Fenomenul observat pe plajele din Constanța sau Eforie.
Cei care au făcut o plimbare nocturnă pe litoralul Mării Negre au putut avea parte de imagini impresionante. Norocoșii au filmat bioluminiscența, fenomenul de emisie de lumină de organismele vii.
Fenomenul spectaculos de pe litoral
Imaginile care au devenit virale pe internet. Valurile fosforescente de pe litoralul Mării Negre au putut fi văzute marți seară, cu ușurință, de cei care se plimbau pe plajele din Constanța sau Eforie.
Odată cu lăsarea întunericului, cei prezenți au putut vedea imagini rar oferite de mare: fenomenul de bioluminiscență. Acesta apare atunci când organisme sau microorganisme produc o lumină rece prin oxidarea unei substanțe specifice.
„Bioluminiscența, denumită și biofotogeneză, este producția de lumină de către organismele vii, ca un caz particular al chimioluminiscenței. Această lumină rece este produsă de organisme vii (licurici, pești abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de acestea, numită luciferină cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină)”
„În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii”, potrivit Meteoplus.
Valurile strălucitoare de pe plajele din Mamaia, Constanța și Eforie au fost postate pe rețelele de socializare. Imaginile au strâns peste 2.000 de aprecieri în mediul online și multe reacții pozitive.
Apă portocalie pe litoralul românesc
Din cauza verii caniculare, apa mării a suferit transformări. Marea părea portocalie și fosforescentă. Specialiștii spun că a fost descoperită o algă mai puțin obișnuită printre vietățile marine.
Algele acestea și-au făcut apariția la aproximativ 150 de metri în larg față de faleza Cazinoului din Constanța. Astfel, că cei prezenți au putut fotografia apa de o culoare portocalie și fosforescentă.
Cauza exactă nu a fost încă stabilită, dar specialiștii sunt de părere că în următorii ani se vor produce și mai multe schimbări. Prin urmare, marea nu va mai fi deloc la fel cum o știm, notează observatornews.ro.