De câteva zile, orașul Craiova este acoperit cu cenușă. Aceasta provine de la Termocentrala CET II din oraș. Pulberea acoperă mașinile, acoperișurile caselor, străzile și poate provoca reacții alergice.
Locuitorii orașului au sesizat de mai multe ori Garda de Mediu și mereu au primit același răspuns – că emisiile sunt în parametri, dar praful negru este tot mai dens de la un an la altul.
Concentraţiile de particule periculoase, mult peste limita admisă
După lăsarea întunericului, o pâclă densă de fum se lasă peste Craiova. Straturi groase de cenuşă se depun în curţile oamenilor care locuiesc în Bariera Vâlcii, iar harta senzorilor care măsoară nivelul de particule poluante PM 2,5 arată mai multe zone cu probleme mari.
Concentraţiile de PM 2,5 ajung să fie şi de 4-5 ori mai mari decât limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aplicaţiile de măsurare a calităţii aerului transmit alerte privind aerul nesănătos şi recomandă populaţiei să rămână în case.
Pe reţelele de socializare, cetăţenii se plâng că nu mai pot respira şi că li se îmbolnăvesc copiii, iar plângerile lor sunt ignorate, scrie euronews.ro.
Principalii poluanţi nu sunt nici acum măsuraţi de APM Dolj
Problema nu este nouă. Instituţiile fie aruncă responsabilitatea de la una la cealaltă, fie spun că sunt limitate, că nu au pârghiile necesare pentru a interveni. Între timp, majoritatea staţiilor oficiale de monitorizare a calităţii aerului, instalate de Agenţia pentru Protecţia Mediului, nici măcar nu măsoară nivelul poluanţilor care reprezintă, de fapt, principala problemă: PM 2,5.
Singura staţie din Craiova, parte din RNMCA (Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului), care măsoară nivelul PM 2,5, conform site-ului calitateaer.ro, este staţia DJ2 din cartierul Brazda din Novac.
Iar aceasta arată pentru data de luni, de exemplu, un nivel ridicat de poluare pentru aceste particule: 4 din 6.
Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi în cazul poluării cu cenușă din Craiova
Garda Națională de Mediu a anunțat că a aplicat „două sancțiuni în cuantum maxim” în cazul poluării cu cenușă de la de la Termocentrala CET II din Craiova.
Andrei Corlan, comisar general la Garda Naţională de Mediu, a precizat că această termocentrală folosește o tehnologie învechită, chiar dacă unitatea a accesat fonduri din PNRR pentru a face investiții în vederea modernizării.
„Am solicitat o informare completă de la colegii de la Comisariatul județean Dolj. Înțeleg că vorbim despre o termocentrală care funcționează pe cărbune, o tehnologie, evident, învechită. Am înțeles că sunt probleme cu etanșeizarea coșurilor de evacuare. Acolo am văzut cu ochiul liber că sunt depuneri de pulberi care odată bate vântul sunt antrenate și ajung în comunitățile limitrofe”, a declarat Andrei Corlan, comisar Garda Națională de Mediu.
O femeie din Craiova a ajuns la spital după i-a intrat cenușă în ochi
În urma poluării cu cenușă din Craiova, au apărut și primele victime. O femeie a ajuns la Urgențe după ce i-au fost afectați ochii. Localnicii se plâng că problema nu e de acum și a devenit tot mai gravă în ultimii doi ani.
Timp în care și oamenii spun că sunt tot mai bolnavi. Cele mai întâlnite probleme ar fi cele respiratorii și digestive.
„Ieri am fost acasă, am făcut treabă în curte și mi-a intrat cenușă în ochi. Ploua efectiv cu cenușă. Mi-am curățat eu ser fiziologic, am încercat să-mi îndepărtez corpurile străine, dar nu am reușit și într-un final am ajuns la urgență pentru că era o durere îngrozitoare”, a spus Mirabela Marcu, localnică din Craiova.