Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării vor putea cere despăgubiri. De ce acte ai nevoie pentru a obține bani de la stat în cazul în care te numeri printre victime.
Poluarea este unul dintre cei mai mari inamici ai planetei și mai ales ai omului. În Europa, peste 300.000 de oameni mor anual din cauza calității slabe a aerului.
Despăgubiri pentru românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării
România ocupă locul opt în topul statelor europene cu cea mai mare rată a deceselor provocate de poluare. Potrivit statisticilor, peste 30.000 de români își pierd viața în fiecare an din cauza bolilor pulmonare.
Specialiștii spun că peste 20% dintre bolile asociate deceselor românilor sunt provocate de calitatea slabă a aerului, iar traficul este principala sursă de poluare a lui.
“Bucureştiul este sub acest cocktail de poluare care ne afectează foarte tare starea de sănătate. Pe perioada iernii, undeva la 70% din poluare vine de la încălzirea rezidenţială”
„Traficul ar fi principala sursă, ca medie anuală, undeva la 60% din poluare”, a declarat Ana Neneciu, specialist în poluarea aerului, la Observator.
Medicii afirmă că majoritatea pacienților lor sunt otrăviți de particulele minuscule din aer, care provin din arderi necontrolate ori din eşapamentul unor automobile.
Beatrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta, susține că toate bolile respiratorii, ”indiferent că vorbim de astm, de bronşite, de cancer pulmonar, sunt mai frecvente la persoanele care respiră un aer poluat ani de zile”.
”Din păcate sistemul de sănătate este cel care vede efectul final al vieţii într-un aer poluat”, a transmis Beatrice Mahler.
Actele de care ai nevoie pentru a primi bani de la stat
Românii care s-au îmbolnăvit din această cauză pot să ceară și să primească bani de la stat, însă pentru asta au nevoie de o serie de acte medicale care să ateste faptul că poluarea din zonele în care trăiesc le-a afectat sănătatea.
Potrivit avocatului Ionuț Sandu, victimele poluării trebuie să se adreseze unei instanțe ”cu o cerere de chemare în judecată şi care va trebui demonstrată”.
”Poate fi demonstrată printr-un raport de expertiză medico-legală în care să se dovedească o legătură de cauzalitate între boala pulmonară contractată şi poluare”, a mai spus avocatul.