Sâmbătă, 7 decembrie 2024, în România s-a produs cel mai puternic cutremur din această iarnă. Ce magnitudine a avut seismul.
Sâmbătă, 7 December 2024, în zona seismică Vrancea a fost consemnat cel mai puternic cutremur din acest debut de iarnă în România. Anunțul venit de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Cel mai important cutremur din decembrie
De la începutul lunii decembrie până în prezent, în țara noastră au avut loc mai multe cutremure. Toate au fost însă unele slabe, cu magnitudinea de sub 3 pe Richter.
Cel de sâmbătă, 7 decembrie, a fost primul care a trecut de această barieră. Conform datelor INFP, seismul din weekend s-a produs la ora 10.52, în zona seismică Vrancea, la peste 85 km adâncime.
Mișcarea telurică a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 43 km V de Focsani, 66 km E de Sfântu-Gheorghe, 70 km N de Buzău, 81 km E de Brașov, 91 km S de Bacău și 95 km SV de Bârlad.
În prima săptămână a iernii calendaristice, în țara noastră au avut loc doar trei cutremure. Toate au avut magnitudinea sub 3. Două au fost de 2.7 și unul de doar 2.4.
Cel mai recent dintre aceste seisme, unul de 2.7, s-a produs chiar vineri.
”În ziua de 06 Decembrie 2024, la ora 12:41:21 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 79.0 km”, a informat INFP.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 41 km V de Focșani, 67 km N de Buzău, 69 km E de Sfântu-Gheorghe, 82 km E de Brașov, 93 km S de Bacău, 95 km SV de Bârlad.
Cel mai important seism din acest an, de 5.4, a avut loc în județul Buzău
În urmă cu trei luni, un cutremur de magnitudine inițială 5.5 s-a produs în zona seismică Vrancea, a anunțat INFP. Ulterior, magnitudinea acestuia a fost revizuită la 5.2 și apoi la 5.4. Vorbim de cel mai mare seism produs în acest an în România.
În total, în acest an în România INFP a raportat 7 cutremure cu magnitudinea peste 4. Cel înregistrat de aparate pe 16 septembrie a fost primul care a trecut de magnitudinea 5.
Cum să acționăm în caz de cutremur
Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?
În caz de cutremur, este important să acționezi rapid și să urmezi anumite măsuri de siguranță pentru a-ți proteja viața și integritatea.
Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și păstrează-ți luciditatea în timpul cutremurului;
Gândește-te la măsurile de siguranță pe care trebuie să le iei;
Găsește un loc sigur: Caută o zonă sigură în casă, cum ar fi sub un cadru de ușă solidă, sub o masă rezistentă la șocuri sau sub o piesă de mobilier robustă;
Evită ferestrele, oglinzile sau alte obiecte care ar putea cădea și te-ar putea răni;
Protejează-ți capul: Încearcă să te acoperi capul cu mâinile pentru a te proteja de eventualele obiecte care cad;
Stai departe de obiecte periculoase: În timpul cutremurului, evită să te apropii de mobilierul care ar putea cădea, de uși sau ferestrele care s-ar putea sparge sau de orice alt obiect care prezintă pericol;
Nu folosi liftul: Evită să folosești liftul în timpul sau imediat după un cutremur. Folosește scările pentru a te deplasa în siguranță.