România a fost lovită de un cutremur puternic. Seismul a avut o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter și s-a simtit în mai multe orașe, inclusiv în Capitală.
Un cutremur cu magnitudinea 5,2 grade pe scara Richter s-a produs, luni, la ora locală 17:40, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri.
România lovită de un cutremur puternic
Seismul s-a simțit puternic în mai multe orașe din țară, inclusiv în Capitală, iar autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să își păstreze calmul pentru că pot urma și alte replici.
„În ziua de 16.09.2024, 17:40:21 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.4, la adâncimea de 140 km”
„Cutremurul s-a produs la 57km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 61km E de Brasov, 64km V de Focsani, 73km NE de Ploiesti”, a anunțat INFP.
La scurt timp de la producerea cutremurului, reprezentanții ISU București-Ilfov au transmis că nu au fost înregistrate apeluri la 112 și că vor efecuta cercetări în teren pentru a identifica eventualele pagube.
“În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile consecințe”, a transmis ISU București-Ilfov.
Cum să acționăm în caz de cutremur
Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?
În caz de cutremur, este important să acționezi rapid și să urmezi anumite măsuri de siguranță pentru a-ți proteja viața și integritatea.
- Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și păstrează-ți luciditatea în timpul cutremurului;
- Gândește-te la măsurile de siguranță pe care trebuie să le iei;
- Găsește un loc sigur: Caută o zonă sigură în casă, cum ar fi sub un cadru de ușă solidă, sub o masă rezistentă la șocuri sau sub o piesă de mobilier robustă;
- Evită ferestrele, oglinzile sau alte obiecte care ar putea cădea și te-ar putea răni;
- Protejează-ți capul: Încearcă să te acoperi capul cu mâinile pentru a te proteja de eventualele obiecte care cad;
- Stai departe de obiecte periculoase: În timpul cutremurului, evită să te apropii de mobilierul care ar putea cădea, de uși sau ferestrele care s-ar putea sparge sau de orice alt obiect care prezintă pericol;
- Nu folosi liftul: Evită să folosești liftul în timpul sau imediat după un cutremur. Folosește scările pentru a te deplasa în siguranță.