Cutremur în România, 16 februarie 2025. Seismul s-a înregistrat la primele ore ale dimineții. Ce transmit reprezentanții INFP.
Un cutremur s-a produs în România, duminică, 16 februarie 2025, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Mișcarea tectonică s-a înregistrat la primele ore ale dimineții. Ce arată datele INFP?
Cutremur în România
Seismul s-a înregistrat la ora 06:59 în zona Vrancea, Buzău, având o magnitudine de 3,6 pe scara Richter, la adâncimea de 107.6km. Este ce de-al șaselea cutremur raportat în ultima săptămână pe teritoriul României.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 52km NV de Buzău, 61km E de Brașov, 62km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NE de Ploiești, 69km V de Focșani, 93km NE de Târgoviște”, au transmis reprezentanții INFP.
De altfel, în luna ianuarie, România s-a confruntat cu o activitate tectonică intensă. Mai exact, 11 seisme s-au înregistrat de la începutul acestei luni, până în prezent. Tot în februarie a fost raportat cel mai puternic cutremur din acest an.
Val de cutremure în luna februarie
Vorbim de un seism cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter, la adâncimea de 119.4 km. Acesta a avut loc joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în zona seismică Vrancea, Buzău. Magnitudinea a fost revizuită în creștere, după ce specialiștii au raportat, inițial, o magnitudine de 4,2.
Datele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului arătau că seismul s-a produs la 66 km nord-vest de Buzău, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 62 km vest de Focșani, 63 km est de Brașov și 73 km nord-est de Ploiești.
Cutremurul înregistrat în noaptea de joi a fost resimțit și în Capitală. Totodată, acesta a fost urmat de două replici, pe 14 februarie, ora 01:00 (magnitudine de 3,4) și la ora 06:53 (magnitudine de 3,5).
Unul dintre cele mai semnificative seisme produse pe teritoriul României, în ultimii ani, a avut loc pe 14 februarie 2023, în județul Gorj. A avut o magnitudine de 5,7 și a fost urmat de sute de replici.
Evenimentul seismic din zona Gorj a fost catalogat de experți drept unul fără precedent în istoria recentă. La aproape un an de la cutremur, seismologii anunțau că mișcarea telurică din Gorj a fost influențată de cutremurul puternic, de 7.8, produs în sudul Turciei în același an.
Cum să acționăm în caz de cutremur
Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?
În caz de cutremur, este important să acționezi rapid și să urmezi anumite măsuri de siguranță pentru a-ți proteja viața și integritatea.
Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și păstrează-ți luciditatea în timpul cutremurului;
Gândește-te la măsurile de siguranță pe care trebuie să le iei;
Găsește un loc sigur: Caută o zonă sigură în casă, cum ar fi sub un cadru de ușă solidă, sub o masă rezistentă la șocuri sau sub o piesă de mobilier robustă;
Evită ferestrele, oglinzile sau alte obiecte care ar putea cădea și te-ar putea răni;
Protejează-ți capul: Încearcă să te acoperi capul cu mâinile pentru a te proteja de eventualele obiecte care cad;
Stai departe de obiecte periculoase: În timpul cutremurului, evită să te apropii de mobilierul care ar putea cădea, de uși sau ferestrele care s-ar putea sparge sau de orice alt obiect care prezintă pericol;
Nu folosi liftul: Evită să folosești liftul în timpul sau imediat după un cutremur. Folosește scările pentru a te deplasa în siguranță.