Două lacuri din Buzău au secat în totalitate din cauza temperaturilor extreme. În ultimii ani, seceta a afectat crunt sudul și estul țării, iar localnicii se gândesc cu groază la ce va urma. Această situație le dă bătăi de cap și fermierilor, care nu mai au unde să-și adape animalele.
Dezastrul se intensifică de la an la an, iar specialiștii susțin că pământul crăpat are slabe șanse să se refacă fără o cantitate uriașă de precipitații, scrie realitatea.net.
Primul lac secat din județ este Amara, baltă naturală care se întindea pe o suprafață de 8 kilometri pătrați. Lacul a rămas fără apă în urmă cu patru ani.
„La Balta Albă avea condiții normale o suprafață de circa 10 kilometri pătrați 1000 hectare. În prezent a mai rămas un ochi, se vede pe fundal în zare un ochi de apă, la sud de satul Băile trebuie să plouă mult, dar eu vă spun că nu este posibil.”, a transmis profesorul de geografie – Macovei Ureche.
Agricultorii au ajuns la capătul puterilor și se tem că și cu toate investițiile pe care le fac nu vor reuși să facă profit. Cerealele și legumele pe care aceștia le cultivă se usucă sau în anumite cazuri nu prind deloc. În plus, fermierii sunt nevoiți să bată mai mulți kilometri ca să-și adape animalele.
„Le aducem cu tractorul, cisterna, de la o fântână făcută pe vremea comunismului.”, a completat un agricultor.
În județul Galați, un lac declarat arie protejată a secat complet
În județul Galați, un lac declarat arie protejată a secat complet, iar păsările se luptă pentru supraviețuire.
La fel se întâmplă și în Iași unde heleșteele au rămas fără pește. Pentru refacerea lacurilor este nevoie de ploi îndelungate, spun specialiștii.
În urmă cu 10 luni balta Tălăbasca, de lângă Galați era plină de apă și peste, iar pasările aveau cu ce se hrăni. Acum însă, lebedele se îngrămădesc să supraviețuiască într-un ochi de apă, singurul rămas după ce lacul a secat.
În secolul 20, aici a funcționat o cherhana, iar în 2007 a fost desemnată arie protejată, pentru că este în apropiere de lunca Siretului. Acum din cauza uscăciunii n-a mai rămas nimic.
În Delta Moldovei heleșteele sunt și ele grav afectate de secetă
Din loc în loc, pe deșertul întins sunt și resturi de păsări. Au mai rămas doar câteva exemplare vii de mila puilor, pe care nu îi pot abandona fiindcă nu au putere să zboare.
În Delta Moldovei heleșteele sunt și ele grav afectate de secetă. Au secat peste 300 de hectare, iar pierderile sunt mari, spun administratorii.
Pe lângă lipsa de precipitații, temperaturile de peste 40 de grade Celsius au grăbit evaporarea apei care mai rămăsese în lacuri.