Avertisment ANPC despre carnea tocată din magazinele românești. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, având în vedere că în această perioadă din an românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere, transmite directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.
Acesta recomandă consumatorilor să refuze produsele din carne care nu au înscrisă pe etichetă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.
Avertisment ANPC despre carnea tocată
„La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene”,
a scris vineri Paul Anghel.
Anghel sfătuieşte consumatorii să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.
Avertisment ANPC
În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.
În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume:
- existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
- etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate
Ce au descoperit comisarii ANPC la controale anterioare
Comisarii ANPC, au descoperit, la acțiuni de control din în anii trecuți, nereguli precum:
- folosirea unor produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viața și sănătatea consumatorilor
- utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită (cârnați, carne de mici, băuturi răcoritoare)
- utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muștar, Ketchup)
- comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle)
- utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire
- nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor
- decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant
- schimbarea stării termice inițiale a produselor
- folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit
- utilizarea unui cântar fără verificare metrologică
- prezența la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roșii, ceapă, cartofi, castraveți)