Medicii din România trag un semnal de alarmă cu privire la ciupercile necomestibile. Intoxicanții în lanț în județul Dâmbovița.
Medicii de la spitalul din Târgoviște vorbesc despre cazurile de intoxicații cu ciuperci din ultima perioadă. Aceștia transmit informații cu privire numărul de persoane care au ajuns pe mâna lor după ce au consumat ciuperci necomestibile.
Intoxicații cu ciuperci otrăvitoare
Cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște vorbesc despre cazurile de intoxicații cu ciuperci pe care le-au avut începând cu luna octombrie. Au tratat atât cazuri ușoare, cât și grave, cele din urmă necesitând spitalizare, informează fanatik.ro
„În cursul zilelor de 6-7 octombrie s-au prezentat nu mai puţin de 15 cazuri cu intoxicaţie acută cu ciuperci otrăvitoare, în 8 octombrie s-au înregistrat 5 cazuri, în 9 octombrie 2 cazuri, iar în 11 octombrie 5 cazuri, incidenţa prezentărilor din această cauză fiind într-o continuă creştere în ultimele două săptămâni, simptomatologia fiind polimorfă, de la forme uşoare până la unele forme grave la care s-a impus spitalizare”, se precizează în comunicatul Spitalului Judeţean Târgovişte.
Potrivit medicilor, ciupercile necomestibile pot fi ușor confundate cu cele comestibile, mai ales de persoanele necunoscătoare. Cei care pleacă la cules de ciuperci sunt rugați să acorde o atenție sporită în acest sens, deoarece consecințele pot fi fatale.
Specialiștii atrag atenția asupra simptomelor care apar după ingerare. Pot apărea tulburări digestive, adică vărstături, scaune diareice, deshidratare, dar și tulburări cardiovasculare, ca bradicardie, hipertensiune arterială sau colaps vascular.
Nu în ultimul rând, experții vorbesc și despre tulburări neurologice. Acestea se manifestă prin stări de confuzie, delir, convulsii și în cele mai grave cazuri, comă. De asemenea, pentru unele persoane poate surveni până și decesul.
Cadrele medicale roagă persoanele care manifestă astfel de simptome să se prezinte, de urgență, la spital. Cei de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgoviște informează că primele semne apar în primele 12 ore de la consum. Starea de sănătate se poate altera într-un ritm alert, cu consecințe grave.