Alertă în piețe generată de nivelul pesticidelor din fructele și legumele cumpărate de români. Ministerul Agriculturii, Florin Barbu, va face un grup de lucru pentru a verifica legumele și fructele din piețe.
Anunțul a fost făcut chiar de ministru, care va cere tuturor instituțiilor să se unească și să verifice problemele din piețe și magazine. Spre exemplu, rezultatele măsurătorilor arată că pepenii au avut valori uriașe, de 10 ori mai mari decât limita admisă, iar în cazul căpșunelor valorile substanțelor au fost mai mari chiar și cu 60%.
De asemenea, șeful ANPC a depistat mai mulți producători falși care vindeau produse aduse din afara țării ca fiind autohton.
Cele mai recente studii în alimentație arată că fructele și legumele conțin din ce în ce mai multe pesticide, iar substanțele, extrem de nocive pot provoca probleme grave de sănătate.
Alertă în piețe generată de nivelul pesticidelor din fructe și legume
Cele mai periculoase substanțe le conțin căpșunele, iar pe tarabele piețelor, dar și în magazine ajung fructe și legume contaminate.
În Iași spre exemplu, reprezentanții companiei care administrează piețele au testat pepenii, căpșunele, dar și alte produse. Rezultatele arată că lubenițele importate din Grecia au avut valori uriașe de pesticide, de zece ori peste limita admisă la nivel european.
Șeful ANPC a prins mai mulți samsari care au recunoscut că nu au o palmă de pământ, și aduc produse din import pe care le vând ca fiind românești.
Au fost testate și căpșunele care au ajuns în piețe din Satu Mare. Aici, rezultatele arată că depășirile înregistrate au fost chiar și de 40-60%.
Măsurătorile au fost realizate în toate piețele din Iași, de mai multe ori, la vânzători diferiți.
Oamenii spun ca le este teamă ca aceste produse să nu le afecteze sănătatea.
Specialiștii susțin că o persoană care care consumă fructe şi legume ajunge să ingereze chiar şi zece pesticide.