Institutul Național de Sănătate Publică a emis, miercuri, 19 iulie, precizări și recomandări în legătură cu informațiile apărute în spațiul public referitoare la prezența bacteriei E.coli în apele Mării Negre și impactul asupra turiștilor aflați pe litoral.
Aceste informații vin în contextul monitorizării calității apei de îmbăiere în conformitate cu reglementările din HG 546/2008 privind gestionarea calității apei de îmbăiere, informează fanatik.ro.
Precizări importante de la INSP
“Prezența E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv: până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă; până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună; peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfacatoare”
„În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită”
„Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare”,
au precizat reprezentanții INSP.
Ce recomandă INSP
Pentru a preveni posibilele îmbolnăviri asociate concentrațiilor crescute de E.coli în apa mării, specialiștii din cadrul INSP recomandă următoarele măsuri de precauție pentru populație:
- Evitarea ingestiei apei și scufundărilor cu capul sub apă pentru a preveni pătrunderea apei în nas sau urechi;
- Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere și efectuarea unui duș după ieșirea din apă;
- Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spălarea pe mâini după utilizare;
- Respectarea normelor generale de igienă.
- Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizate de producători/distribuitori autorizați
Totul despre E. coli
Escherichia coli, prescurtată E. coli, este o bacterie care se regăsește în intestinul oamenilor și al animalelor. Majoritatea tipurilor de E. coli sunt inofensive, însă unele tipuri, sunt patogene, ceea ce înseamnă că pot provoca boli, fie diaree, fie boli în afara tractului intestinal. Tipurile de E. coli care pot provoca diaree pot fi transmise prin apă sau alimente contaminate, sau prin contactul cu animale sau persoane.
E. coli constă dintr-un grup divers de bacterii. Tulpinile patogene de E. coli sunt clasificate în patotipuri. Șase patotipuri sunt asociate cu diaree și sunt denumite în mod colectiv E. coli diareeic.
- E. coli producătoare de toxină Shiga (STEC) – STEC poate fi denumită și E. coli producătoare de verocitotoxină (VTEC) sau E. coli enterohemoragică (EHEC). Acest patotip este cel mai des utiliazat în asociere cu focarele de origine alimentară.
- E. coli enterotoxigenă (ETEC)
- E. coli enteropatogenă (EPEC)
- E. coli enteroagregativă (EAEC)
- E. coli enteroinvaziv (EIEC)
- E. coli cu aderență difuză (DAEC)
Infecția intestinală cu E.coli
Bolile intestinale cauzate de E. coli rezultă din ingestia bacteriilor și din capacitatea înnăscută a E. coli de a depăși apărarea gazdei. Aceste bacterii produc substanțe care sunt toxice (otrăvitoare) pentru celulele intestinale.
Toxinele stimulează căptușeala peretelui intestinal, care apoi produce mai mult lichid și acest lucru provoacă diaree. Pacienții se pot infecta prin consumul de apă nepotabilă sau prin consumul de alimente care nu au fost pregătite corespunzător.
Simptomele infecției intestinale cu E. Coli:
- crampe abdominale
- diaree severă
- sânge în scaun
- gaze
- pierderea apetitului
- greață, vomă
- oboseală
- febră
- sânge în urină
- paloarea feței
- deshidratare severă
Simptomele pot dura fie câteva zile, fie se pot întinde până la o săptămână.