Uleiul de măsline și mierea de albine au intrat în vizorul Comisiei Europene. Un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă arată că acestea sunt, în prezent, cele mai falsificate alimente și, totodată, cele mai periculoase pentru consum.
Date arată că aproape 80% din uleiul de măsline vândut în mai multe țări europene este diluat sau amestecat cu alte uleiuri, informează realitatea.net.
În ceea ce privește mierea de albine, cea care nu respectă standardele de calitate provine din China și Turcia, iar asta pentru că este amestecată cu zahăr.
Toată mierea care este exportată din Marea Britanie în Uniunea Europeană este cotrafăcută avertizează speciliștii.
Care sunt cele mai falsificate alimente
Unul dintre cele mai consumate alimente, brânza, este contrafăcută, de cele mai multe ori. Potrivit specialiștilor în industria alimentară, laptele pe care ar trebui să-l conțină acest aliment este, de fapt, ulei de palmier. Același lucru se întâmplă și în cazul produselor derivate din lapte, cum ar fi parmezanul.
Pentru a evita consumul de produse contrafăcute, nutriționiștii spun că ar trebui să citim etichetele produselor înainte de a le cumpăra.
Șofranul
Având în vedere că șofranul este un condiment extrem de scump, poate fi deconcertant faptul că firele sale sunt uneori înlocuite cu materiale precum mătasea vopsită. Asta ne privează de gustul, mirosul și culoarea de neegalat ale șofranului. Din păcate, s-ar putea să plătim o sumă mare de bani ca să luăm mătase la pachet.
Peștele
Cel mai simplu mod de falsificare a peștelui este comercializarea unor specii ieftine pe post de somon sau alt tip de peste scump. Somonul sălbatic are un nivel mare de Omega 3, care protejează sistemul cardiovascular.
Nu același lucru este valabil în cazul somonului de cultură sau al păstrăvului curcubeu, specii mai ieftine cu care somonul este înlocuit. Astfel de falsuri pot pune în pericol sănătatea și ne pot zdruncina încrederea în comercianți.
Cafeaua
Cafeaua ar putea fi falsificată în două moduri. Poate fi diluată cu tot felul de amestecuri, mai puțin sănătoase, sau ar putea să nu conțină boabele de cafea pe care le indică eticheta. Cafeaua măcinată poate fi diluată cu grâu, soia, zahăr brun, orz, porumb sau diverse semințe.
Este aproape imposibil de observat acest lucru cu ochiul liber și este foarte problematic pentru cei care au alergii la ingredientele ascunse, cum ar fi grâul sau soia. Mărci populare precum Arabica și Kona sunt adesea falsificate.
Parmezanul
Multe firme pretind, în mod fals, că vând parmezan ras, dar de multe ori, acest lucru s-a dovedit a fi fals. În 2016, Bloomberg News a făcut o investigație asupra mărcilor populare de parmezan ras.
Cercetătorii au testat parmezanul ras de la câteva mărci din SUA și au descoperit că toate conțineau celuloză, un aditiv care previne aglomerarea brânzei rase și care este sigur de consumat doar în cantități mici. Cel mai simplu mod de a evita parmezanul fals este să-l cumpărați la bucată și să-l dați pe răzătoare acasă.