Un nou trend a apărut pe TikTok, în care utilizatorii testează petalele de lalele în fața camerei, iar după împărtășesc impresiile. Totuși, medicii avertizează asupra potențialelor pericole asociate.
Acest trend a devenit popular după 8 martie, când multe femei au primit buchete de lalele drept cadou.
O nouă provocare pe TikTok
Marina Borisuk, medic alergolog, avertizează că acest trend poate fi periculos, în special pentru persoanele alergice la polen. De asemenea, consumul de plante crude poate cauza gastrită și probleme la nivelul pancreasului.
Petalele de lalea sunt comestibile, dar nu în totalitate
Experții atrag atenția că lalelele obișnuite nu sunt sigure pentru consum. Biologul și botanistul Alexei Kovalenko subliniază că doar petalele sunt comestibile, însă acestea sunt utilizate mai ales pentru decor, având o valoare gustativă redusă. În anumite cazuri, petalele sunt înmuiate într-un sirop dulce.
Staminele și pistilurile trebuie îndepărtate înainte de consumul florii, deoarece aceste părți sunt greu digerate de organismul uman, iar ovarul poate avea substanțe toxice.
Toxicitatea bulbilor de lalea
Cele mai toxice substanțe se găsesc în bulbii plantei. Totuși, rădăcinile de lalea erau consumate în trecut, un obicei răspândit în Olanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a crizei alimentare. De asemenea, celebra actriță Audrey Hepburn a reușit să supraviețuiască datorită bulbilor de flori.
Lalelele conțin compuși precum tulipalina A și B și tulipozid, care pot prezenta un risc de toxicitate pentru oameni, în special tulipalina A. În cazul în care aceste substanțe sunt ingerate, pot apărea simptome precum greață, amețeli sau intoxicații severe.
Majoritatea acestor substanțe se regăsesc în bulb, dar pot fi prezente și în partea verde a florii, precum și în ovar. Toxicitatea lalelelor este greu de estimat, deoarece aceasta diferă în funcție de soiul plantei și de condițiile în care aceasta este cultivată, potrivit Știri.md.